40 dkg liszt, 13 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 1 narancs reszelt héja, csipet só; a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 20 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál rum (vagy rumaroma), a tetejét lekenni: 1 tojás
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, ráöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót meg a reszelt narancshéjat. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni. A tésztát összedolgozzuk, beledolgozzuk a vajat is, és szükség szerint a maradék tejet.
Letakarva 1 órát kelesztjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekavarjuk a dióval elvegyített kakaót és a rumot.
A tésztát két részre osztjuk, 32x26cm méretű téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a diós tölteléket, felcsavarjuk, és 4cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, letakarva 40 percet kelesztjük, majd tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Kihűlés után a kalácsok végeit porcukorba forgathatjuk.
16 sütemény lesz belőle.
Egy edényben, vagy egy dagasztókarral felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll, majd egy kiolaj...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA cukrot, a lekvárt, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel. A lisztet, sütőport és a kakaóport keverjük össze. A masszát a liszttel kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat a cukorral kikeverjük. A tojást, a sót, az átszitált lisztet és a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk. Letakar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű