Családireceptkönyv.hu

Fűszerek I.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Angelika



Népies neve: angyalfű, angyalgyökérGyökerét használják ízesítőként. Régi fűszer- és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében is termesztettek, és nagyra becsültek. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. A növény levele és gyökere saláta-, főzelék- és mártásízesítő. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák.

Áfonya

Népies neve: afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajszaA növény borsó nagyságú, hamvaskék színű termése szolgáltatja a vadas ételek híres ízesítőjét. Az őz, nyúl, szarvas, fácán, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt szinte nélkülözhetetlen. Különleges zamatán kívül az áfonyával a szervezetnek értékes tápanyagokat is juttatunk. Lekvár, szörp, bor vagy tea formájában is fogyasztják, mert nagyon jó hatású a bélflórára, mivel a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi.

Ánizs

Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, bécsi köményJellemző kellemes illata, édesen aromás ízű fűszer. Már az ókorban is használták az egyiptomiak. Felhasználhatjuk főzelékek ízesítésére. Vad ételek, mártások ízét előnyösen érdekessé tehetjük egy parányi ánizzsal.

Gyógyhatása :miatt étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, szélhajtó szerként is használják.



ÁNIZSOLAJ - általános mûködésszabályozó, élénkítõ. Hatásos idegi eredetû emésztési zavarok, idegi eredetû szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. Adagja maximum napi 1-1 csepp lehet, 1 hétig.

Elkészítés:


Babérlevél

Népies neve: albertlevél, szagos levél, illatfaA legrégebben ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik. Régen a dicsőség, győzelem és hírnév jelképe volt. Felhasználhatjuk levesek, szószok, pácok, mártások, sültek készítésénél, valamint halak marinálásánál. Különlegesen aromás ízt kölcsönöz az egyben sült sertés- és marhahúsoknak, ha párolás közben a lebébe teszünk egy-egy levélkét. Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk a felhasználásnál, mert kesernyés íze elronthatja ételünket.

ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megõrizni, fenntartani, sõt megerõsíteni az egészséget, fokozni a boldogságot.

Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat.

Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.

BABÉRLEVÉL-OLAJ - alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, megdagadt izületekre, rándulásra. A babérlevélolajat úgy vonhatjuk ki, hogy kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.

Bazsalikom

Népies neve: kerti bazsalikom, királyfű, németborsA bazsalikom általánosan ismert és kedvelt fűszer, mely a kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Mint fűszer sokoldalúan használjuk. Levesekben, főzelékekben, salátákban, szószokban, pácokban, sültekben alkalmazhatjuk.

Gyógyhatása: Gyomorerõsítõ, étvágygerjesztõ, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertõzés, vesegyulladás ellen jó, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható.

Külsõleg toroköblítõ, keléseket érlelhetünk borogatásával.





Borágó



Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában.

Felhasználása: uborka és zöldsaláták salátaöntetében, káposztaételekben, fehér- és zöldbab ételekben, gyümölcsalátákban, fûszeres vajakban.



Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget. Levelét sószegény diétában fogyasszuk! Magas kálium tartalmának köszönhetõen vértisztító és vízhajtó hatása is van.





Boróka

Népies neve: apró fenyő, borsfenyő, komkékHazánk nagy részén nagy tömegben előforduló örökzöld cserje. Kékes, hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert.Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, vadpástétomok fontos ízesítője. Nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem.

Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztõ, vesekõ- és epekõoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthetõ. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentõként alkalmazható. Kissé erõszakos a veséhez, ezért vesegyulladásnál tilos alkalmazni!

Borral fõzve vizelethajtó, a húgycsõben lerakódott homokot eltávolítja. (20 gram 2 deci borban.)



Bors

Népies neve: fekete bors, piperA legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer az egész világon. A fekete bors a növény éretlenül szedett , szárított termése. A fehér bors ezzel szemben a növény érett termése, melyről a külső héját áztatással és dörzsöléssel eltávolítják, színe így világos barna. A bors egész és őrölt formában kerül forgalomba. Mindkét állapotban, ízlésnek megfelelően minden ételhez adható. Nagyon jó alapízt ad például a borsos marhatokánynak, pirított májnak, vagdalt húsféléknek.



Étvágygerjesztõ, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.

Baktériumölõ, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.

Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.



Borsikafű

Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, csombor, hurkafűJellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, saláták, gombás ételek, vadpácok, majonéz, mártások fűszere. Használatával takarékosan kell bánni, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez keverni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a fekete borsot lehet vele pótolni, és egyben gyógyhatása is van.



Gyógyhatása: Szabályozza az emésztést, fokozza az étvágyat, erõsíti a gyomrot. Görcsoldó és felfúvódást gátló hatású. Bélférgesség ellen is jó hatású szer.

Borsmenta

Népies neve: borsos menta, angol mentaMint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában is jó szolgálatot tesznek. Erősen érdekes menta íze miatt csak elvétve használjuk, pedig például gyümölcssalátának egy pár levélke pikáns, kellemes ízt ad. Ugyancsak pompás ízt kölcsönöz kakukkfűvel, majoránnával együtt a pulykatölteléknek. Használata rendkívül egészséges is, emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál használják.

Gyógyhatása: Teája a tavaszi és õszi hurutos idõszakban megelõzõ védõital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.) Hatásos meghûlés és influenza ellen. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertõtlenítõ hatása van.





Cayenne-i bors



Népies neve: amerikai bors, aranybors, ördögborsAz újabban ismét divatossá váló, pompásabbnál pompásabb ízesítők, fűszerkeverékek és szószok egyik alkotóeleme. A törpepaprikához hasonlóan téglavörös színű növény. A mi paprikánknál azonban erősebb, csípősebb, maróbb ízű fűszer.

Trükkök, tippek, praktikák:


Cikoria

Népies neve:

Citrom

Népies neve: citronyád, citronyHéja és leve sokoldalúan felhasználható konyhafűszer. A gyümölcs héja megszárítva, spirális szalagokban vagy kockára vágva kerül forgalomba. Otthon legjobb friss állapotban tartani. A citromlé vitaminokban gazdag. Rendkívül ízletessé tehetjük salátáinkat friss citromlével.

Citromfű

Népies neve: anyaméhfű, macskaméz, melisszaLevele inkább nyersen, de szárazon is használható gyümölcslevesek, saláták, gombaételek, főzelékek elkészítéséhez. Felhasználják még növényi ecetek és diétás receptek hozzávalója.

Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghûlésre, krónikus légcsõhurutra is.



Csillagánizs

Népies neve: csillagos ánizs, kínai ánizsIgen kellemes aromájú, édeskés ízű fűszer, mely Dél-Kínában honos. Felhasználható sütemények, gyümölcslevesek, szilvakompót, puncs és egyéb likőrök ízesítésére.





Édesgyökér

Népies neve: bécsi kapor, főnigli, nagy kömény, római kaporMagja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú, íze édeskés, kissé csípős. Nagyon egészséges fűszer, amely főzelékek, saláták, szószok, marinádok, teasütemények ízesítésére használható. A növény fiatal levélzetéből salátát, levest, főzeléket készíthetünk.

Édeskömény

Népies neve: bécsi kapor, főnigli, nagy kömény, római kaporMagja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú, íze édeskés, kissé csípős. Nagyon egészséges fűszer, amely főzelékek, saláták, szószok, marinádok, teasütemények ízesítésére használható. A növény fiatal levélzetéből salátát, levest, főzeléket készíthetünk.

Gyógyhatása: Elsõsorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetõen jó hasznát vehetjük légcsõhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.



Fahéj

Népies neve: ceyloni fahéj, cinnet, cinnamomiMindenki által ismert illatos konyhafűszer. Egyike a legrégibb ízesítőknek. Jellemző illatú és édeskés, kissé fanyar ízű fűszer. Vágott darabokban vagy őrölve árusítják.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Umak od gljiva :)
Umak od gljiva :)

Na malo ulja pirjati sitno narezani luk...kada omekani dodati češnjak...iii kada zamiriše dodati tanko na ploške narezane gljive... Pirjati par minuta :) 2. Dodati malo bra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos lepcsánka (tócsni)
Sajtos lepcsánka (tócsni)

A burgonyát lereszeljük durva reszelőn, majd összekeverjük a felaprított hagymával, sóval, reszelt sajttal, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy összeálljon. Nem kell bele sok liszt....

Elkészítési idő: 15perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dini
Kókuszpiskóta tekercs
Kókuszpiskóta tekercs

Piskótát sütünk a fenti hozzávalókból, közben elkészítjük a kávékrémet. Kávékrém: kókuszkrém, kakaó, nescaffe (nem cukrozott) édesítő kókusztejjel lazítva. A kisült piskótába t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lángos gm
Lángos gm

Az egészet robotgép dagasztófejével összedolgoztam, majd olajos tasakban hűtőben kelesztettem kb.1 órán át. Kivéve olajos kézzel gombócokat formáztam, majd forró olajban mindkét ol...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk