Családireceptkönyv.hu

Fűszerek II.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Fehér üröm

Népies neve: bárányüröm, hegyi ürömVirágos hajtásait ürmösborok és egyes likőrök készítésére kiterjedten használják. A növény keserű ízű, illata fűszeres. Teája gyomorbántalmaknál, étvágytalanságnál, alacsony vérnyomásnál használatos.

Fekete üröm

Népies neve: anyafű, taplóüröm, mátrafűKesernyés, de nem kellemetlen ízű fűszer. A növény virágzó hajtását sültek készítésénél használják, mint régóta kedvelt fűszert. A majoránna pótszereként is emlegetik. Nagyon hasznos zsírok semlegesítésére, könnyebb megemésztésére. Kitűnő a káposzta és egyes gombaételek ízesítésére is.

Fodormenta

Népies neve: anyafű, taplóüröm, mátrafűKesernyés, de nem kellemetlen ízű fűszer. A növény virágzó hajtását sültek készítésénél használják, mint régóta kedvelt fűszert. A majoránna pótszereként is emlegetik. Nagyon hasznos zsírok semlegesítésére, könnyebb megemésztésére. Kitűnő a káposzta és egyes gombaételek ízesítésére is.

Fokhagyma

Népies neve: büdös hagymaA magyar konyha fokhagyma nélkül el sem képzelhető. Hazánkban nagyban termesztik, és az egész világon kedvelik kiváló minősége és különlegesen érdekes ízjavító hatása miatt. Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat, C-vitamint tartalmaz. Nyersen, szárítva, por és krém formájában is megvásárolható. Felhasználása, illetve adagolása egyéni ízlés szerint javasolható levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, szószok készítéséhez.

Elkészítés:


Gyömbér

Népies neve: ginger, ingwerA növény gyökértörzse szolgáltatja a fűszert. Egyes levesek, levesgombócok, szószok, angolosan készített húsok kitűnő ízesítője.

Izsóp

Népies neve: izsópfű, kerti izsópKissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Burgonya-, zeller-,petrezselyemételek, pecsenyék, pácok ízesítője.

Gyógyhatása: Nátha ellen gõzét belélegezve igen gyors hatású háziszer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztõ, emésztést serkentõ hatásában is bízhatunk.



Kakukkfű

Népies neve: balzsamfű, démutka, kakucskafű, tömjénfű, timiánKellemes, jellemző kámforos illatú és aromás ízű fűszernövény. Vágott vagy morzsolt állapotban kerül a kereskedelembe. Általában majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt ízletes. Felhasználható zöldségételek, pecsenyék, levesek készítéséhez. Külföldön a kőrözöttek divatos fűszere.

Kapor

Népies neve: fűszerkapor, uborkafűA magyar konyha kedvelt fűszere. Jellegzetes, általánosan ismert, össze nem téveszthető, átható aromáját illóolaj-tartalmától nyeri. Sokoldalú felhasználása az egész világon híres fűszerré avatta. Aromája forró zsírban vagy rántásban jól érvényesül.

Kapri

Népies neve: kaporna, kapribogyóJellegzetesen fanyar, kellemesen kesernyés és csípős íze miatt az ínyencek egyik kedvenc fűszere. Érdekes, különleges aromája a húsételeknek, mártásoknak, kőrözötteknek, vadas ételeknek pikáns ízt biztosít.

Kardamom

Népies neve: kardamomimagDélkelet-Ázsia trópusi helyein előforduló növény, melynek termése adja a fűszert. Gyengén kámforillatú, és csípős, fűszeres ízű.

Koriander

Népies neve: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefűŐsidők óta használt fűszer. A Földközi tenger vidékéről származik. Közkedvelt fűszer, melyet sültek, húspácok, káposztafélék, szószok, marinádok készítésénél használunk.

Kömény

Népies neve: köménymag, hasznos kömény, konyhaköményA Föld legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei közé tartozik. Tipikusan erősen fűszeres ízű mag. Kenyérbe és péksüteményekbe teszik, illetve süteményeket hintenek meg vele. Kőrözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, saláták, burgonya-, káposztaételek, kolbászáruk és különféle mártások kiváló ízesítője. Ezt a fűszert fanyar, érdekes íze miatt nem ajánlatos más fűszerekkel együtt használni.



Magja étvágygerjesztõ, gyomorerõsítõ, szélhajtó. Teának, levesnek fõzhetjük.

KÖMÉNYOLAJ - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsõleg segít. Külsõleg bõrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.



Kurkuma

Népies neve: kurkunnagyökérHazája a trópikus Ázsia, Kína és az Indiai-szigetek. Sajátságos aromája miatt a túlfűszerezett ételeket kedvelők használják.

A kurkuma az „élet fűszereként” ismert, amelyet az indiai konyha előszeretettel alkalmaz. Egyik hatóanyaga, a kurkumin erős antioxidáns. Éppen ezért napjainkban a kurkumin számos, a reumatoid arthritis kezelésére szánt gyógynövénykészítmény alkotórésze. Arthritisben szenvedő betegekkel elvégzett kettős vakvizsgálatokban a kurkumin szignifikánsan nagyobb mértékű javulást eredményezett, mint a receptre kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szer, a fenil-butazon. Tette ezt anélkül, hogy az utóbbinál megszokott mellékhatások jelentkeztek volna. A kurkuma a népgyógyászatban májbetegségekre már régóta alkalmazott szer, csökkenti a máj gyulladását, támogatja a májműködést és egyben hatékonyan kezeli az epebetegségeket is.A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumának számos jótékony hatása van. Erős antioxidáns, daganatellenes, gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket tartalmaz, csökkenti az ornitin-dekarboxiláz (ODC) aktivitását, elősegíti a gyomor egészségének megőrzését, fokozza a mucintermelődést, gyomorvédő hatású, serkenti az emésztőenzimek termelődését és javítja a májműködést.



Lestyán

Népies neve: levescsík, orvosi lestyánErős zellerre emlékeztető, fűszeres illatú, intenzív aromájú fűszer. Levesek, főzelékek, saláták és diétás ételek ízesítője.

Majoránna

Népies neve: majorána, pecsenyevirágA legkedveltebb, a legrégibb és leghíresebb magyar fűszer. Kiváló aromájú, erősen jellegzetes, kellemes illatú és hűsítő, kesernyés ízű. Különleges ízt és zamatot kölcsönöz ételeinknek. Levesek, főzelékek, mártások, húsételek fűszerezésére használják. Nagyon előnyös bárány-, birka- és ürühús elkészítésénél.

Metélőhagyma

Népies neve: pázsithagyma, snidlingA metélőhagymát csak nyers állapotban, frissen, finomra vágva használjuk, és nem szabad az ételbe főzni. Tálaláskor szórjuk meg vele ételeinket, mint például leveseket, salátákat. Főzéskor ugyanis a zsenge, finom íze elillan. Ízesítő hatásán kívül nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Gyógyhatása: rendszeresen fogyasszuk betegségmegelõzés céljából. Télen friss zöld vitaminforrás lehet. Vastartalma is jelentõs. Vérnyomáscsökkentõ, gyomorerõsítõ és étvágygerjesztõ hatása van. Gyógyítja a vesét és az ereket.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mustár

Népies neve: angol mustár, fehér mustárŐsidők óta ismert és használatos fűszer. A konyhában uborka és egyéb savanyúságok eltevéséhez, halmarinádok, pácok, majonézek, kolbászáruk ízesítésére használjuk.

Padlizsán

Népies neve: kékparadicsom, törökparadicsom, tojásgyümölcsÍzletes, tápláló és igen sokféleképpen elkészíthető zöldség. Előétel, leves készíthető belőle, karikára vágva kiránthatjuk, pürésíthetjük.

Paprika

Népies neve: kerti bors, magyarbors, törökbors, veres borsA magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen ételeink az egész világon a paprikáról híresek. Őshazája azonban Amerika, Európába az újvilág felfedezése után került. Hazánkban Szeged és Kalocsa környéke a fő paprikatermő vidék. Magyarországon hétféle minőségben dolgozzák fel: különleges, csípősségmentes, csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős.

Pasztinák

Népies neve: paszternák, olaszrépaA gyökere és magja a petrezselyemhez nagyon hasonló ízű, csak valamivel édeskésebb. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, gyökere is nagyobbra fejlődik.

Petrezselyem

Népies neve: petrezsiromEgyetlen háztartásból sem hiányozhat. Sok-sok ételünkhöz nélkülözhetetlen fűszer. A növényt finomra vágva csak közvetlenül tálalás előtt adjuk a kész ételekhez, míg a sülteknél együtt sütjük a hússal. A növény illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös, ezért főleg télen használjuk bőségesen.

Rebarbara

Népies neve: kesernyés szárÁsványi anyagokat, főleg Káliumot, növényi savakat és C-vitamint tartalmaz. A hámozott levélnyelek levesnek, mártásnak elkészítve, sütve, pörkölve kompótnak, krémnek egyaránt alkalmasak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Évi citromos puding
Évi citromos puding

1. Sütő előmelegít 200 fokra 2. A vajat keverjük ki a citromhéjjal és cukorral 3. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport, majd jöhet a tej és a citromlé 4. Fe...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Gnocchipfanne mit Champignon-Schinken-Sahnesauce
Gnocchipfanne mit Champignon-Schinken-Sahnesauce

Die Champignons putzen und achteln, den Schinken in Würfel schneiden. Zwiebel und Knoblauch fein würfeln. Gesalzenes Wasser zum Kochen bringen und die Gnocchi darin in etwa 15 Minu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bundás kenyér
Bundás kenyér

A tojásokat felverjük, sózzuk és adunk hozzá pár evőkanál tejet. Az olajat felforrósítjuk, a kenyeret a tojásba mártjuk és mindkét felét szép rózsaszínre sütjük. Tálalásnál reszelt...

Elkészítési idő: 0,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anya
Palócleves
Palócleves

A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk