Római kömény
Népies neve: kuminmag, egyiptomi köményA mi köményünkre hasonlít, azonban fanyarabb, csípősebb, markánsabb ízű. Keverik sajtba, sütik kenyérbe, hintik pogácsára, péksüteményekre. Erősen pikáns ételek, levesek, rizsköretek készítésénél használjuk.
Rozmaring
Népies neve: antósfű, rozmarinA fűszer jellemző, enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, töltelékek, gombás készítmények és az ecetes halételek kedvelt fűszere.
Sáfrány
Népies neve: bécsi sáfrány, fűszersáfrány, spanyol sáfrányA virág bibéje adja a fűszert, melynek begyűjtése nagyon fáradságos munka, mivel 80-100000 bibe kell 1kg száraz fűszer előállításához. Emiatt tartozik a világ legdrágább fűszerei közé. A sáfrány vöröses barnás színű, aromás illatú, kesernyés, fűszeres ízű növény. Fűszerként és szinezőanyagként egyaránt használják.
Sáfrányos szeklice
Népies neve: magyar pirosító, olajözön, pórsáfrány, szekliceNálunk több helyen termesztett, sátorozó fészkű fűszernővény. A fészekből kicsipegetett szirmok szolgáltatják a fűszert. Egyes konyhaételek, sütemények, tészták, italok színezésére használják.
Szegfűbors
Népies neve: jamaicai bors, piment, angol fűszerÍzében borsra, illatában szegfűszeg és fahéj keverékére emlékeztet. Ráncos héjának színe vörösesbarna vagy sötétbarna, illata aromás, gyengén égető ízű. Hasonló fűszerezési célokat szolgál, mint a többi borsfajta, de mindenekelőtt pácok, szószok, pástétomok, halételek, saláták speciális ízesítője. Nagyon keveset kell használni belőle.
Szegfűszeg
Népies neve: fűszerszegfű, szegecskeEgyike a legrégibb és a legkedveltebb aromájú fűszereknek. A fűszer jellemző, kellemes, fűszeres illatú, kesernyés, édeskés ízű. A fűszerek közül a legtöbb illóolajat (16-25%) tartalmazza. Befőttek, kompótok, tészták, néha sültek ízesítésére használják.
Szerecsendió
Népies neve: máciszdió, muskátdióAz értékes, nemes fűszerek közé sorolják. Erős illatát és jellegzetes ízét magas illóolaj-tartalma adja. Levesek, főzelékek, vadhúsok, mártások fűszere.
Szurokfű ( Oregánó )
Népies neve: balzsamfű, fekete gyopár, kasbókLeginkább az olasz konyha ételeinek fűszere. Hatásában és aromájában hasonlít a majoránnára és a kakukkfűre.
A szurokfû a majoránna vadon növõ alakja. Az ókorban szórófûnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki.
Teája étvágygerjesztõ, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, fõzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.
Tárkony
Népies neve: esztragon, tárkonyürömJellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes konyhafűszer. Friss, zöld állapotban vagy szárítva használják. Különleges ízű salátafűszerek és ecetes savanyúságok eltevéséhez szolgáló ízesítők alkotórésze.Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentõ, ezért cukorbetegeknek gyakran adjuk.
Torma
Népies neve: csípős torma, orrtekerő tormaAromás, kellemesen csípős íze folytán általánosan kedvelt fűszernövény. A legismertebb elkészítési módja: kevés vízhez ecetet, sót, cukrot teszünk, és ezzel keverjük össze a lángon hirtelen átmelegített tormát.
Turbolya
Népies neve: olasz saláta, illatos turbolyaÁnizsra emlékeztető illatú, édeskés ízű növény, melyet már az ókori rómaiak is használtak. Speciális zöldségleves, tyúk, báránysültek ízletes fűszere.
Vanília
Népies neve: kerti vanília, vanillinAz egyik legfinomabb és legaromásabb külföldi fűszerünk. Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek, édes ételek ízesítésére használják.
Vasfű
Népies neve: ecetfű, keserűfű, lakatfűHasznos kiegészítő fűszer a konyhában. Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat és a különböző leveseket. Jellegzetes sós íze miatt jól lehet használni ott, ahol egészségügyi okokból sómentes ételek fogyasztását írják elő.
Zeller
Népies neve: cellerKözismert konyhanövény levele és gumója szolgáltatja az illatosan aromás, édeskésen fanyar ízű fűszeradalékot.
Zsálya
Népies neve: kerti zsályaKözkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek. Zsályával ízesíthetjük a zsíros húsételeket és azok köreteit, lágy sajtok és főtt tészták fűszerezésére is kiválóan alkalmas.
Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertõtlenítõ hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdõvízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.
Hirdetés 1. titok: 1 órán át a hűtőben lefedve állni hagyjuk. 2. titok: mielőtt kiszaggatjuk, kevés levessel hígítjuk, hogy ne legyen túlsűrű (a gríz közben megszívta magát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához kettévalasztjuk a tojásokat, a fehérjéből az Update Zéró felével kemény habot verünk. A tojássárgáját az Update Zéró másik felével kihabosítjuk, majd a tojásfehérjehab...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA felkockázott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a darált marhahúst lepirítjuk rajta. A paradicsompürét is átpirítjuk vele, majd rád...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát a vízben áztazva keverük az anyaghoz két háromször alaposan össze dagasztjuk töltés előtt
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű