Leveles tészta
Frangipane krém:
10 dkg őrölt mandula (mandulaliszt)
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 tojás
2 dkg keményítő
A szobahőmérsékletű vajat habosítjuk egy robotgép segítségével. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, majd ezekkel is keverjük egy kicsit. Végül hozzátesszük a mandulalisztet, és az egészet simára keverjük. A keményítőt már egy keverőkanállal oszlatjuk el benne. A végére egy sűrű állagú krémet kell kapnunk.
A leveles tésztát egy sütőpapíron kitekerjük és félbe vágjuk. Az egyik felére rákenjük a krémet, a másik felével pedig betakarjuk. Egy fakanál szárának és az ujjaink segítségével kidíszítjük a széleket. A tetejét is megmintázhatjuk egy kés segítségével. Ahhoz, hogy ne nyíljanak szét a szélek, le kell az egészet fagyasztanunk. Ha teljesen lehűlt a tészta, akkor fagyosan a sütőbe tesszük, 200-220 fokon 30 percig sütjük, amíg szép aranybarna színe lesz. Mielőtt majdnem elkészül, cukorsziruppal megkenjük a tetejét. A szirupot cukorból és vízből készítjük 2:1 arányban.
A hozzávalókat először a liszt nélkül jól kikavarjuk, majd összekeverjük a szódaporral elkevert liszttel. Kicsi vagy közepes méretű tepsit kilisztezünk, és a masszát beleöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk. 2. Ezután a cukrot is beledolgozzuk végül a tojások sárgájával együtt határozott mozdulatokkal összegyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat és a csokoládét felolvasztjuk, majd belekeverjük a nyírfacukrot és hagyjuk picit hűlni. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, és egyesével a tojásokat is, végül a lisztet, majd ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alsó réteghez a hozzávalókat összekeverjük, majd nedves kézzel, sütőpapírral bélelt 12 x 18 centis hőálló tál aljába nyomkodjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz