Tésztához: 30x35-ös tepsihez
55 dkg liszt
8 -10 dkg margarin
12 dkg porcukor
2,5 dl tej
1 csomag szalalkáli
Krémhez:
1 l 3,6-os tej
3 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
30 dkg cukor
6 -7 púpozott evőkanál liszt
5 dkg margarin
Tetejére:
olvasztott étcsokoládé-fehércsokival lecsurgatva (vagy fordítva)
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a hideg margarint és azzal elmorzsoljuk. A szalakálit tejben elkeverjük és a cukorral együtt a lisztes keverékhez adjuk. Annyira gyúrjuk össze, hogy körülbelül közepes rugalmasságú, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Az elkészült tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, amelyből 6 cipót formálunk. A lapokat egyesével kinyújtjuk és a tepsi hátulján egy sütőpapír segítségével 180°-on, 8-10 perc alatt készre sütjük.
Tipp: sütés előtt villával megszurkáljuk, elősegítve ezzel azt, hogy a lap ne hólyagosodjon fel.
Miután a lapokat kisütöttük a krém készítése következik.
Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, majd hozzáöntünk 2 dl tejet és jól- csomómentesre elkeverjük.
Az 1 liter tejből megmaradt 8 dl-t feltesszük a tűzhelyre egy edénybe forrni. Amikor a tej elkezd melegedni, tehát langyosodni, akkor hozzákeverjük az előzőleg már elkészített kakaós masszát és a krémet sűrűre főzzük.
Miután besűrűsödött, a tűzhelyről félrehúzva laza mozdulatokkal belekeverjük a még forró krémbe a margarint.
A krémet hagyjuk egy picit hűlni, de még meleg krémmel kenjük meg a lapokat. Hagyjuk puhulni.
A tetejét porcukorral szórjuk meg, vagy pedig olvasztott csokival öntjük le.
A mákos réteg: A porcukrot, a tojásokat és a citrom levét és az alapos tisztítás után lereszelt héját habosra kavarjuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a sütőport...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: NehézA pudingot a szokásos módon elkészítjük és hűlni hagyjuk A piskótát elkészítjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk-Az enyém 32x 28 a tepsi méret,de én fél adagot sütöttem. Nek...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA margarint elmorzsolom a liszttel, cukorral. Hozzáadom a tojás sárgáját és annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjak.(eleinte ragad, ezért kell jól kidolgozni.) 6 egyenlő rész...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA piskótalapot kettévágjuk. A töltelékhez 4,5 dl vizet (a kompót levét is felhasználhatjuk, akkor annyival legyen kevesebb a víz, összes folyadékmennyiség legyen 4,5 dl) a kimago...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű