100 g bio mustármag (mindegy, hogy sárga vagy sötét)
100 g fehérborecet (dióval ízesített a legjobb, de ha nincs jó másik is kivéve a citrom, nekem az túl savanyú)
100 g olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összenyomva
só ízlés szerint
friss tárkony (ha nincs, akkor jó a szárított is)
2 kávéskanál fűszerkeverék: legjobb a friss: bazsalikom, oregánó, gyömbér (nagyon pici) vagy kakukkfű… amelyik tetszik
100 g víz (1 dl)
2 kávéskanál méz, ha édesebben szereted, akkor lehet több is.
A mustármagot finomra kell darálni (kb 2 percig).
Aztán az egészet összeturmixolni.
Ha túl csípősnek találod, akkor a gázon meg lehet melegíteni.
Közepes lángon időnként megkeverve kb 10-15 percig lehet forralni.
Először kóstold meg nyersen. Minél tovább melegíted, annál jobban elmegy az ereje, de a vitaminok is távoznak belőle.
MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).
Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben „pihenni” néhány napot, amíg összeérnek az ízek.
Praktikák
1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).
A burgonyát megtisztítjuk és 5-6 darabra vágjuk, a méretüktől függően. Sós vízben félig főzzük, nem kell, puhává váljon. Ezt követően leszűrjük és amíg még meleg átkenjük a vajjal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a xilittel és a vízzel. A liszthez adjuk a szódabikarbónát, amire pár csepp almaecetet teszünk és a sárgájához keverjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy szelet kenyeret vékonyan megvajazunk, teszünk rá egy szelet felvágottat vagy sonkát, és egy szelet sajtot. Beborítjuk egy másik szelet kenyérrel, és egy kicsit összenyomjuk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekevered a túrót az édesítővel, Gombócokat készítesz. Megforgatod kókusz reszelékbe.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű