1,5 liter víz
3-4 evőkanál só
3 dl 20%-os ecet
17-18 evőkanál cukor
3 késhegynyi kénpor
3 csokor kapor
3 teáskanál mustármag
30 szem egész bors
3 kg apró méretű uborka
Mossuk meg jól az uborkákat, a végeinél található leszáradt virágokat törjük le. Szórjunk nagyobb befőttes üvegek aljába egy-egy teáskanálnyi mustármagot, és kb. 10 szem egész borsot. Tegyük bele a megmosott kaprot, majd szép sorjában állítgassuk egymás mellé az uborkákat.
Öntsük egy fazékba a vizet, tegyük hozzá a sót, a cukrot és öntsük bele az ecetet, és forraljuk fel.
Az uborkákkal megtöltött üvegek tetejére tegyünk egy késhegynyit a borkénből, majd öntsük fel a még forró ecetes lével. Zárjuk le jól az üvegeket, és szépen sorakoztassuk be a spájzunk polcaira.
Ez a mennyiség körülbelül három nagyobb (1700 ml) befőttes üveghez elegendő.
A savanyúságot elkészíthetjük vegyesen apró cukkinivel, zöldparadicsomokkal és paprikákkal is. Ha a cukkiniből túl sok teremne a kertünkben, akkor szeleteljük fel fél centis vékonyságúra, és ezzel töltsük meg a befőttesüvegeket. Cukkiniből is remek savanyúság készíthető.
http://kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/hazi-savanyusag-csinald-magad-megeri.html
1. Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át. 2. Vágjuk le az uborkák végeit. 3. Az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be. 4. Az üveg aljába tegyük be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEcetes hagyma – Szükségünk lesz egy kiló, lehetőleg minél kisebb, diónagyságú hagymára. Továbbá szerezzünk be egy kisebb csípős paprikát, borsot, tormát, sót, cukrot, vörösborecete...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesDaraboljuk fel a zöldségeket. Tegyük bele a cukrot, sót, az olajat, és 45 percig főzzük. Öntsük rá az ecetet, és még főzzük 5 percig. Tiszta üvegekbe öntjük, és száraz dunsztba rak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát uborka gyalun le gyalulom . kicsit megsózom , és hagyom állni egy fél órát kb 5- evőkanál cukrot teszek rá , és egy ki ecetet . Sűrűn megkevergetem , még a cukor el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű