3 kg gyalult káposzta,
2 l víz,
6 dkg só,
kapor,
csombor,
2-3 darab babérlevél
2 dkg szemes bors,
1 csöves paprika (esetleg csípős erős paprika),
5 dkg pirított fehér kenyér vagy zsemle.
Tömött fejű fehérkáposztát vásárolunk. A külső, törött, szennyezett levelektől megtisztítjuk, megmosni nem kell. A káposztát félbevágjuk, meggyaluljuk.
A vizet sóval, borssal felforraljuk, 6-8 percnyi forralás után a nagyon tiszta, ép zománcú tálba tett káposztára öntjük, jól átkeverjük.
A fűszernövényeket megmossuk, leforrázzuk, jól lecsurgatjuk és egy (kb. 5 l-es) uborkásüveg aljára tesszük.
A langyosra hűlt káposztát levével együtt az üvegbe rakjuk, ráhelyezzük a félbevágott, megpirított zsemlét vagy pirított kenyeret, a megmosott csöves paprikát.
Lefedve vagy tiszta ruhával lekötve 21- 24 C°-os hőmérsékleten tartjuk, 4-5 nap múlva fogyasztható.
Eltávolítjuk róla a zsemlét, a levét átszűrjük, visszaöntjük a káposztára és hideg helyen tartjuk. Levéből kitűnő korhelylevest is készíthetünk.
Míg a káposzta erjesztését legcélszerűbb 21-24 C°-on végezni, addig a tárolás –2 és 4 °C-os hőmérsékletet kíván.
A szivlát kimagozva szorosan rakjuk üvegbe. A vizet az ecettel,a fahéjjal és szegfúszeggel a cukorral és sóval forraljuk egybe, majd öntsük az üvegbe rakott gyümölcsre. Mehet rá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés ideje: Elkészítés: 15 perc, sütés: 45 perc Elkészítés: A céklát mosd meg jó alaposan, és a nagyságától függően vágd kettő vagy négy részre. Helyezd a darabk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, stb. Ahogy fogy, lehet pótolni. 1 évig folyam...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomot, paprikát, feldarabolva felraktam főni, hozzáadtam az aprítógépben pépesre darált vöröshagymát és fokhagymát, majd az az olajat és a sót, (fehér) borsot (A recept s...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Közepes