menu

Családireceptkönyv.hu

Savanyú káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 kg gyalult káposzta,
2 l víz,
6 dkg só,
kapor,
csombor,
2-3 darab babérlevél
2 dkg szemes bors,
1 csöves paprika (esetleg csípős erős paprika),
5 dkg pirított fehér kenyér vagy zsemle.

Elkészítés:


Tömött fejű fehérkáposztát vásárolunk. A külső, törött, szennyezett levelektől megtisztítjuk, megmosni nem kell. A káposztát félbevágjuk, meggyaluljuk.
A vizet sóval, borssal felforraljuk, 6-8 percnyi forralás után a nagyon tiszta, ép zománcú tálba tett káposztára öntjük, jól átkeverjük.
A fűszernövényeket megmossuk, leforrázzuk, jól lecsurgatjuk és egy (kb. 5 l-es) uborkásüveg aljára tesszük.
A langyosra hűlt káposztát levével együtt az üvegbe rakjuk, ráhelyezzük a félbevágott, megpirított zsemlét vagy pirított kenyeret, a megmosott csöves paprikát.
Lefedve vagy tiszta ruhával lekötve 21- 24 C°-os hőmérsékleten tartjuk, 4-5 nap múlva fogyasztható.
Eltávolítjuk róla a zsemlét, a levét átszűrjük, visszaöntjük a káposztára és hideg helyen tartjuk. Levéből kitűnő korhelylevest is készíthetünk.
Míg a káposzta erjesztését legcélszerűbb 21-24 C°-on végezni, addig a tárolás –2 és 4 °C-os hőmérsékletet kíván.

Savanyú káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
Uborkasaláta télire 2. Boros V
Uborkasaláta télire 2. Boros V

ha reggel csinálom akkor estére enged annyi levet, hogy lehet az üvegekbe rakni... sterilizálom az üvegeket, belerakom az uborkát és felöntöm a lével...pont annyit enged, hogy elo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Savanyúság télire - másképp
Savanyúság télire - másképp

Készítsünk a hozzávalókból öntetet és ezzel töltsük fel az üveget.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Vegyes zöldség
Vegyes zöldség

Az előkészített zöldségeket tiszta, forró vízzel gőzölt üvegbe tesszük. A zöldségeket szorosan helyezzük el, a közöttük lévő üregeket káposztadarabokkal töltjük ki. Leöntjük átszűr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Uborkasaláta (paleo)
Uborkasaláta (paleo)

Gyaluld le nagyon vékony szeletekre a meghámozott kígyóuborkákat, tedd salátás tálba, majd sózd be és tedd félre egy 10 percre. Utána öntsd fel annyi vizzel, amennyi majdnem ellepi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk