Családireceptkönyv.hu

Savanyú káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 kg gyalult káposzta,
2 l víz,
6 dkg só,
kapor,
csombor,
2-3 darab babérlevél
2 dkg szemes bors,
1 csöves paprika (esetleg csípős erős paprika),
5 dkg pirított fehér kenyér vagy zsemle.

Elkészítés:


Tömött fejű fehérkáposztát vásárolunk. A külső, törött, szennyezett levelektől megtisztítjuk, megmosni nem kell. A káposztát félbevágjuk, meggyaluljuk.
A vizet sóval, borssal felforraljuk, 6-8 percnyi forralás után a nagyon tiszta, ép zománcú tálba tett káposztára öntjük, jól átkeverjük.
A fűszernövényeket megmossuk, leforrázzuk, jól lecsurgatjuk és egy (kb. 5 l-es) uborkásüveg aljára tesszük.
A langyosra hűlt káposztát levével együtt az üvegbe rakjuk, ráhelyezzük a félbevágott, megpirított zsemlét vagy pirított kenyeret, a megmosott csöves paprikát.
Lefedve vagy tiszta ruhával lekötve 21- 24 C°-os hőmérsékleten tartjuk, 4-5 nap múlva fogyasztható.
Eltávolítjuk róla a zsemlét, a levét átszűrjük, visszaöntjük a káposztára és hideg helyen tartjuk. Levéből kitűnő korhelylevest is készíthetünk.
Míg a káposzta erjesztését legcélszerűbb 21-24 C°-on végezni, addig a tárolás –2 és 4 °C-os hőmérsékletet kíván.

Savanyú káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Savanyúsághoz alaplé
Savanyúsághoz alaplé

Vizet fel kell forralni, hozzávalókat belekeverni. Vigyázat a sz.bikarbóna felpezseg !

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Gomba befőzése
Gomba befőzése

gomba- erdei vargánya 700 g A befőzéshez kis gombákat használunk, amelyekről 100%-ra tudjuk, hogy ehető gombák. A gombákat óvatosan megpucoljuvíz 800 ml • ecet 250 ml • befőzési t...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Káposztával töltött paprika
Káposztával töltött paprika

1. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk