5 kg paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
5 vöröshagyma
3-6 evőkanál olaj (minden üveg tetejére 1 kanál)
5 gerezd fokhagyma
A savanyúság levéhez:
5 szem fekete bors
2 evőkanál só
3 liter víz
1,5 dl ecet
7 evőkanál cukor
2 babérlevél
A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a nagyobb darabokat több szeletre aprítjuk.
A petrezselymet felszeleteljük.
A hagymát felkarikázzuk.
A befőttesüveg aljába petrezselymet teszünk, majd a megtisztított fokhagymagerezdeket és egy réteg paradicsomot,.
Hagymakarikákat és aprított petrezselymet halmozunk rá, majd újra egy réteg paradicsomot, így töltjük meg az üveget.
Amikor az üveget megtöltöttük, egy evőkanál olajat öntünk rá.
A savanyúság levéhez valókat az ecet kivételével egy edénybe öntjük és felforraljuk, hagyjuk kicsit főni, majd levesszük a tűzhelyről és beleöntjük az ecetet, majd kihűtjük.
A befőttesüvegeket megtöltjük az ecetes lével és lezárjuk.
Addig dunsztoljuk, amíg az üvegekben lévő lé gyöngyözni kezd, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Fontos, hogy kerti paradicsomból készüljön
A zöldségféléket vékonyra felszeleteljük és egy nagy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, majd jól összekeverjük. 24-30 órát állni hagyjuk, közben többször megke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pritaminpaprikát megmosom, megpucolom és szeletekre vágom. A lé hozzávalóit együtt felforralom. A felforrt lébe a paprikákat beleforgatom, majd lyukas kanállal gyorsan ki is sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposzta külső leveleit lefejtjük, a fejet leöblítjük, 4 felé vágjuk, legyaluljuk. Közékeverjük a fűszereket (kivéve a kaprot). Tiszta, kb 2 literes befőttes üvegbe rakjuk a fű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz üvegbe 5-10 szem bors 2 babérlevél kapor 1 ág mustármag 1 kiskanál koriandermag 1/3 kiskanál
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű