50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1 db tojás (a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál tiszta vagy himalája só
A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy másik tiszta edénybe, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett kb. 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik. Ekkor fűszerezhetjük minden jóval, különböző finom zöldekkel - hagymával, kaporral, petrezselyemmel – vagy fűszerekkel, esetleg dióval vagy gyümölcsökkel.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Ennyi hozzávalóból 45 dkg sajtom lett, az alapanyag kb 600.-Ft-ba került.
Nekem megéri! És végre tudom, hogy akár én is tudok sajtot készíteni! Sőt, tudom miből készült és tudom, hogy semmi olyan nincs benne, ami nem az emberi szervezet számára és nem belevaló!
A hozzávalókat zabtejben min. 2 órán keresztül áztatni, utána robotgéppel összedolgozni, majd botmixerrel finomra mixelni, majd beleönteni egy nagyobb tálba. A sűrítéshez az agar-a...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KözepesElkészítése: A hagymát és a zellert megtisztítjuk, apróra vagdossuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a babot és a kukoricát is. Felöntjük egy kevés vízzel, 1 dl bőven elég és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCsak alá kell a szaftot megcsinálni és közben 10-15 percenként átlocsolni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát szárával együtt nagyon apróra daraboljuk. A hagymát is apróra vágjuk, kevés olajon sárgára pirítjuk, kihűtjük. Egy nagy tálban összekeverjük a gombát, átnyomott fokhagymát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű