Családireceptkönyv.hu

Házi túrósajt


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1 db tojás (a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál tiszta vagy himalája só

Elkészítés:


A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy másik tiszta edénybe, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett kb. 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik. Ekkor fűszerezhetjük minden jóval, különböző finom zöldekkel - hagymával, kaporral, petrezselyemmel – vagy fűszerekkel, esetleg dióval vagy gyümölcsökkel.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Ennyi hozzávalóból 45 dkg sajtom lett, az alapanyag kb 600.-Ft-ba került.
Nekem megéri! És végre tudom, hogy akár én is tudok sajtot készíteni! Sőt, tudom miből készült és tudom, hogy semmi olyan nincs benne, ami nem az emberi szervezet számára és nem belevaló!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Réka
Chilis Rántott Karfiol
Chilis Rántott Karfiol

A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. A víz, liszt és kevés só elegyéből csomómentes vegyületet alkotunk, ha túl száraznak találjuk, további langyos...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anita
Vörös lencsés-répás vagdalt
Vörös lencsés-répás vagdalt

A vöröslencsét miután megmostuk, megáztatjuk míg meg nem duzzad. Ekkor már vörös színét szinte elveszti. Ezt követően kevés ételízesítővel és némi vízzel puhára főzzük. Míg fő, két...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőtök protein palacsinta FJ
Sütőtök protein palacsinta FJ

A sütőtök kikapart belsejét villával törd össze, majd add hozzá a többi hozzávalót. Kókuszzsíron süss belőle kis palacsintákat.Lassú tűzön kell sütni!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cuk­ki­ni­le­pény
Cuk­ki­ni­le­pény

- A cukkinit és a sajtot reszeld le. Vágd kockára a mozzarellát. - Üsd a reszelt cukkinihez, a sajt 3/4-éhez, és a mozzarellához a tojásokat, majd jól keverd össze. Ízlés szerin...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk