50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1 db tojás (a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál tiszta vagy himalája só
A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy másik tiszta edénybe, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett kb. 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik. Ekkor fűszerezhetjük minden jóval, különböző finom zöldekkel - hagymával, kaporral, petrezselyemmel – vagy fűszerekkel, esetleg dióval vagy gyümölcsökkel.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Ennyi hozzávalóból 45 dkg sajtom lett, az alapanyag kb 600.-Ft-ba került.
Nekem megéri! És végre tudom, hogy akár én is tudok sajtot készíteni! Sőt, tudom miből készült és tudom, hogy semmi olyan nincs benne, ami nem az emberi szervezet számára és nem belevaló!
A fűszereket összedaráljuk, fazékba tesszük, belekockázzuk a cukkinit hozzáadjuk a tetszőleges tésztát ( szárazon) ,majd felöntjük vízzel sózzuk , borsozzuk . Lassú lángon főz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát finomra aprítjuk, és egy kis tálkába tesszük. Sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk egy citrom levét és héját, friss rozmaringot csipkedünk rá, és meglocsoljuk olívaolajjal. Ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgarépát, sajtot és a fokhagymát lereszeljük. Hozzáadunk annyi majonézt, hogy krémes, kenhető állaga legyen. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű