Családireceptkönyv.hu

Húsvéti kalács


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 1 kalács
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
1 mk. só
60 g cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl 30%-os habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő

Tetejére:

1 tojás

Elkészítés:


Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat.
Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.
A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk.
Sütési idő kb. 40 perc.
A kész kalácsot rácson hűtjük ki.
Ugyanez sós változatban is elkészíthető, akkor 2 tk. só, 1 tk. cukor és plusz 1 ek. tej kell bele, más minden változatlan marad....

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bory mama
Mikuláskenyér
Mikuláskenyér

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A vége felé hozzáadom a cukor kb. 1/3-át. A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A vörös áfonyát picit feldarabolom. A tojások sár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Foszlós kalács (Limara)
Foszlós kalács (Limara)

Az élesztőt felfuttatjuk: 1 dl langyos tejbe tesszük az 1 tk cukrot és az élesztőt, erre rászórunk 2 ek lisztet, összekeverjük, majd a tetejére még pici lisztet szórunk. Hagyjuk fe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Túrós kuglóf
Túrós kuglóf

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mazsolás kelt kalács
Mazsolás kelt kalács

A langyos tejhez keverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk