menu

Családireceptkönyv.hu

Káposztás pogácsa


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj
1 tojás
1 pohár tejföl (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő

Töltelék:
1 közepes fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só

Elkészítés:


A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
Elkészítem a tölteléket.
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem. A kenést, hajtogatást megismétlem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://www.limarapeksege.hu/2011/09/kaposztas-pogacsa.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtos perec
Sajtos perec

Előmelegítjük a sütőt. A hozzávalókat tésztává gyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb 5 mm vastagságúra és lisztezzük be egyenletesen, vékonyan a tetejét is. A...

Elkészítési idő: 1 óra+ sülés
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pehelykönnyű burgonyás pogácsa
Pehelykönnyű burgonyás pogácsa

Elkészítés: A pogácsát előző napról megmaradt főtt krumpli felhasználásával is készíthetjük, vagy a megmaradt krumplipüréből, de akkor ebben az esetben a margarinból kevesebbet te...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sajtos-tejfölös mini pogácsák
Sajtos-tejfölös mini pogácsák

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk egy kevés liszttel, h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jusztina
Sajtos túrós pogácsa
Sajtos túrós pogácsa

1. Összegyúrjuk a hozzávalókat. (A sajtot a legkisebb lyukon lereszeljük, a vajat kissé megmelegítjük pl mikróba) 2. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. 3. Pici pogácsaszagga...

Elkészítési idő: 45 min
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk