Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 40 dkg finomliszt
Túrótöltelék
- 1/2 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 15 dkg tehéntúró
- 5 dkg mazsola
Máktöltelék
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 2 evőkanál méz
- reszelt citromhéj
- 1 evőkanál szilvalekvár
- őrölt fahéj
Marcipántöltelék
- 10 dkg marcipánmassza
- 4 dkg vaj
- 5 dkg mandula
- 1 tojássárgája
- 1/2 citrom
- 1 tojás

Elkészítés:


A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, picit megsózzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt – ha szükséges, még egy kevés langyos tejet öntünk hozzá –, és az egészet sima tésztává kidolgozzuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük. A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, hosszában három egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkok közepén hosszában elosztjuk a tölteléket, majd mindegyiket hengerré formázzuk, végül copfot fonunk belőlük. Kivajazott tepsibe tesszük, és további félórát kelesztjük. Ezután felvert tojással bekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Túrótöltelék

A túrótöltelékhez a vajat a porcukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingport, az áttört túrót, a mazsolát és a citromhéjat.
Máktöltelék

A máktöltelékhez a tejet felforraljuk a mézzel meg a cukorral, belekeverjük a mákot. Lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a szilvalekvárt. Fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
Marcipántöltelék

A marcipántöltelékhez a marcipánt a vajjal, a darált mandulával, a tojással, a tojássárgájával, a citrom levével és a reszelt héjával habosra keverjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: emaxa
Skalický trdelník
Skalický trdelník

Kilogram múčnej zmesi zmiešame z 2/3 hladkej a 1/3 výberovej múky. Roztopíme 125 g masla s 2 dl oleja. Keď tuk vychladne, vmiešame 7 žĺtkov, trochu cukru, 20 g kvasníc, 3 dl mli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar FONOTT KALÁCS
FONOTT KALÁCS

50 ml langyos cukros /1 mokkáskanál/ tejben az élesztőt felfuttatom. A többi hozzávalót, kezdve a folyékony részekkel, keverőtálba rakom. /én a kenyérsütőmet használom erre a cé...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Ostoros kalács
Ostoros kalács

1 dl langyos tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk beleszórjuk sót, cukrot, beleütjük a tojást, összekeverjük a f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jucus
Aranygaluska
Aranygaluska

Kenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjn...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk