1 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 40 dkg finomliszt
Túrótöltelék
- 1/2 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 15 dkg tehéntúró
- 5 dkg mazsola
Máktöltelék
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 2 evőkanál méz
- reszelt citromhéj
- 1 evőkanál szilvalekvár
- őrölt fahéj
Marcipántöltelék
- 10 dkg marcipánmassza
- 4 dkg vaj
- 5 dkg mandula
- 1 tojássárgája
- 1/2 citrom
- 1 tojás
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, picit megsózzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt – ha szükséges, még egy kevés langyos tejet öntünk hozzá –, és az egészet sima tésztává kidolgozzuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük. A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, hosszában három egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkok közepén hosszában elosztjuk a tölteléket, majd mindegyiket hengerré formázzuk, végül copfot fonunk belőlük. Kivajazott tepsibe tesszük, és további félórát kelesztjük. Ezután felvert tojással bekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Túrótöltelék
A túrótöltelékhez a vajat a porcukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingport, az áttört túrót, a mazsolát és a citromhéjat.
Máktöltelék
A máktöltelékhez a tejet felforraljuk a mézzel meg a cukorral, belekeverjük a mákot. Lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a szilvalekvárt. Fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
Marcipántöltelék
A marcipántöltelékhez a marcipánt a vajjal, a darált mandulával, a tojással, a tojássárgájával, a citrom levével és a reszelt héjával habosra keverjük.
A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle édesítővel, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet. Beleforgatjuk a tojások habját, és kilisztezett-kiva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban a lisztet a hideg zsiradékkal elmorzsoljuk, mint az omlós tésztánál, (lehet géppel is ) akkor jó, ha a zsiradék apró morzsaszerű a lisztben, majd kevés langyos tejben o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fenti hozzávalókat - a margarin kivételével - kenyérsütőgép üstjébe tesszük és kb. 30 perc alatt szép, sima kelt tésztát dagasztatunk belőle. Az olvasztott margarint csak a dagas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben feloldani a margarint,a cukrot,hűlni hagyni.Majd hozzáadjuk az élesztőt.Ezután a tojássárgákat,sót,mazsolát és végül a lisztet. Jól kidolgozzuk.Kb.30 percig kelesztjük,ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű