Hűtőben kelt kenyér
5 bögre finomliszt
2 bögre langyos víz
2 ek étolaj
2 tk só
11 gramm szárított élesztő
A tésztát nem kell dagasztani. A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, hozzá keverjük egy villával az étolajat, majd a langyos vizet. (1 bögre= 2,5 dl)
Összeállítjuk a tésztát secc-perc alatt. Egy tálba téve, konyharuhával letakarva hűtőbe tesszük este. Reggel már süthetjük.
Megkelt a tészta.
Ekkor kissé átgyúrjuk. Most gömbölyűre formáztam.
Egy hőálló tálat sütőpapírral kibéleltem, a kenyeret bele tettem. Egy késsel 4 helyen kissé bevágtam. Vízzel lespicceltem, a teteje alsó felét is és rátettem a tetejét.
240 C-ra bekapcsoltam a sütőt, hideg sütőbe tettem. Amikor elérte a hőfokot, utána 60 percig sütöttem. Kivettem, újból lespricceltem vízzel a tetejét és még jó 10 percet sütöttem.
Sütő függő, ajánlatos ellenőrizni, hogy a közepe átsült-e? Nagyon szép lett a belsője.
Házi-kenyér
0.5 kg liszt
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
instant élesztő
2.5 dl meleg víz
A hozzávalókat összekeverem és 10-15 percig dagasztom.
Aztán letakarjuk és 40 percig kelesztjük.
Lazán ismét átgyúrjuk és ismét hagyjuk kelni 20-30 percig.
A sütőt bekapcsolom, kis vizet teszek egy lábasba párásítani és a sütő aljára rakom.
Végül kis vízzel lekenem az időközben kiformázott kenyeret, és 40-45 perc alatt készre sütöm.
https://cookpad.com/hu/kereses/h%C3%A1zi-keny%C3%A9r
A kenyérsütésről:
http://www.joegeszseget.hu/jo-kenyeret-sutok
1. Keverőtálban (akinek van, kenyérsütőben) összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral, élesztővel. 2. Villával kevergetés közben hozzáöntjük a langyos vizet. 3. A végén bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük. 500 g lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttat...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KözepesA lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helye...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű