Karácsony 🎄

Kenyerek


Írta:

Nehézség: Nehéz

Hozzávalók:


Hűtőben kelt kenyér

5 bögre finomliszt
2 bögre langyos víz
2 ek étolaj
2 tk só
11 gramm szárított élesztő

A tésztát nem kell dagasztani. A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, hozzá keverjük egy villával az étolajat, majd a langyos vizet. (1 bögre= 2,5 dl)

Összeállítjuk a tésztát secc-perc alatt. Egy tálba téve, konyharuhával letakarva hűtőbe tesszük este. Reggel már süthetjük.

Megkelt a tészta.

Ekkor kissé átgyúrjuk. Most gömbölyűre formáztam.

Egy hőálló tálat sütőpapírral kibéleltem, a kenyeret bele tettem. Egy késsel 4 helyen kissé bevágtam. Vízzel lespicceltem, a teteje alsó felét is és rátettem a tetejét.

240 C-ra bekapcsoltam a sütőt, hideg sütőbe tettem. Amikor elérte a hőfokot, utána 60 percig sütöttem. Kivettem, újból lespricceltem vízzel a tetejét és még jó 10 percet sütöttem.

Sütő függő, ajánlatos ellenőrizni, hogy a közepe átsült-e? Nagyon szép lett a belsője.

Elkészítés:


Házi-kenyér

0.5 kg liszt
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
instant élesztő
2.5 dl meleg víz


A hozzávalókat összekeverem és 10-15 percig dagasztom.

Aztán letakarjuk és 40 percig kelesztjük.

Lazán ismét átgyúrjuk és ismét hagyjuk kelni 20-30 percig.

A sütőt bekapcsolom, kis vizet teszek egy lábasba párásítani és a sütő aljára rakom.

Végül kis vízzel lekenem az időközben kiformázott kenyeret, és 40-45 perc alatt készre sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
BÖGRÉS SAJTOS FOKHAGYMÁS LEPÉNY, FELÜLMÚLJA MÉG A LE

Keverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben egy habverővel kavarg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
Mindenmentes házi kenyér

1. A vizet egy mérőpohárban vagy egy literes edényben melegítsük meg (mikróban) az 1 ek. mézzel, majd futtassuk fel benne az élesztőt. 2. Eközben mérjük be a turmixgépbe vagy káv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
Túrós batyu

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk a többi hozzávalóhoz. A tejet fokoza...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
667. Óriás kifli 1.

Kálci Belemérjük egy edénybe a lisztet, amibe belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt. A vizet kézmelegre melegítjük és ráöntjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
People