375 g kenyérliszt
35 g cukor
1 tk. instant élesztő
1/2 tk. só
250 g tej
20 g vaj
csokoládé foltok:
15 g kakaópor
10 g tej
Bambusz szén tészta:
2 g bambusz szén por
5 g tej
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot és élesztőt. Ezután adjunk hozzá a sót és a tejet. Keverjük össze, majd gyúrjuk át durván tésztát. Adjuk a lágy vajat a tésztához, és tovább gyúrjuk 20 percig vagy amíg a tészta kész. Akkor kész, ha nyúlik a tészta vékony (nem törik), és ha szúrunk egy lyukat (a lyuk ugyan akkora marad).
Tépjünk belőle 320 g tésztát, majd tegyük ezt félre kelesszük 1órát vagy míg dupla méretű nem lesz a tészta. Kelesztés egy tálban,folpackkal lefedve.
A maradék tésztához, egy tálba hozzáadjuk a kakaóport és a tejet. Gyúrjuk össze. Ez eltarthat egy darabig, de végül szép egyenletes színe lesz...
Tépjünk belőle egy 205 g-os kakaós tésztát, majd tegyük félre kelni 1 órát, vagy amíg duplájára nem nő.
Adjuk a bambusz szénport és tejet a maradék tésztához, és gyúrjuk, egyneművé össze. Félretesszük a keleszteni 1 órát, vagy amíg duplájára nő.
A csokoládés tésztát ujjunkkal középen megszúrjuk,ezután átgyúrjuk. Majd osszuk 38 g x2 (nagy) és 25 g x5 (kicsi) labdákká ... Míg elfogy a tészta ..
Bambusz szén tésztát ujjunkkal megszúrjuk,átgyúrjuk,majd osszuk 36 g x2 (nagy) és 23 g x5 (kicsi) labdákká ... Míg elfogy a tészta ..
A sima tésztát ujjunkkal megszúrjuk,átgyúrjuk,majd osszuk 55 g x2 (nagy) és 40 g x5 (kicsi) labdákká ... Így ez is elfogy...
Rakjuk sorba a gombócokat a deszkán.
Fedjük le konyharuhával, hogy megakadályozzuk a kiszáradását a tésztának ..
Sodrófával nyújtsuk ki nagyon vékonyra a kakaós tésztát, majd tekerjük fel. Sodorjuk akkorára,mint a sütőedényünk. Tegyük ugyanezt minden kakaós tésztával ..konyharuha alatt tartsuk,míg elkészülünk..
Sodrófával nyújtsuk ki nagyon vékonyra a bambusz szén tésztát, majd sodorjuk a kakaós tészta köré. Nem baj,ha nem tudja teljesen körbefogni...így más mintát fog adni... félre tesszük konyharuha alá ...
Sodrófával nyújtsuk a fehér tésztát akkorára,hogy teljesen be tudjuk vele fedni az első két tésztát. lelapul a sima tésztát Zárjuk le az összes széleket ...
Sodorjuk a tésztát duplájára a sütőedényünknek, majd vágjuk félbe ..
Egy enyhén zsírozott sütőedényben, véletlenszerűen rakosgassuk a tésztát,figyeljünk hogy a végén egyenletes legyen, és kelesztjük, amíg 90% -ban megtelt. Fedjük le folpackkal, majd hagyjuk állni 1 órát sütés előtt. Lefedve, a 180c-on hőlégkeveréses sütőben 30-35 percig süssük ..Tűpróba!
Rácson hűtsük szeletelés előtt.
1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet, és robotgéppel vagy kézzel összekeverjük, majd fokozat...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lepény alja hagyományos módon készült kelt tészta, amelyet kb. 35-40 dkg lisztből, 1 tojássárgából, 2 dkg élesztőből készítünk, kevés cukorral, kanálnyi margarinnal vagy zsírra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beletöltjük a langyos tejet meg a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél dl langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb. harminc percig hagyom állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes