28-30 darabhoz:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
5 dl tej
A sütéshez:
1 kg zsír vagy 1 l olaj
3 deci langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral a tojássárgákat elkeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk, jól eldolgozzuk. Hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és vizespohár nagyságú fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, gyengén liszttel meghintett fánkokat letakarjuk. Bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre három-négy darab sütését úgy, hogy fedőt is teszünk rá mindaddig, míg az alja sül. Azt az oldalt amelyiket először tesszük a zsiradékba középen az ujjunkkal picit benyomjuk. Átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
A tejbe tegyél 6 dkg cukrot, kézmelegre hevítsd fel. Ebbe tedd a morzsolt élesztőt, és meleg helyen keleszd meg. A lisztbe tegyél csipet sót, keverd el, ezután a tojássárgákkal, az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt az 1 kk cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatom. A lisztet a vajjal, a 3 dkg porcukorral, a 2 tojássárgákkal, csipet sóval és az élesztővel összedolgozom. Ann...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA lisztet a vajjal el morzsoljuk . Hozzá tesszük a sót,cukrot,tojást,tejfölt és az élesztőt is beleöntjük a tésztába. Átgyúrjuk. Addig kell összedolgoznunk ,míg egy sima felületű...
Elkészítési idő: kb 1.5 Nehézség: KönnyűVerd fel az egész tojásokat egy csipet sóval. Add a tojásokhoz az összes többi alapanyagot, és keverd addig a masszát, amíg egynemű, csomómentes tésztává válik. A tésztát öntsd f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű