Családireceptkönyv.hu

Farsangi fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


28-30 darabhoz:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
5 dl tej
A sütéshez:
1 kg zsír vagy 1 l olaj

Elkészítés:


3 deci langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral a tojássárgákat elkeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk, jól eldolgozzuk. Hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és vizespohár nagyságú fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, gyengén liszttel meghintett fánkokat letakarjuk. Bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre három-négy darab sütését úgy, hogy fedőt is teszünk rá mindaddig, míg az alja sül. Azt az oldalt amelyiket először tesszük a zsiradékba középen az ujjunkkal picit benyomjuk. Átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Farsangi fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bukta buci
Bukta buci

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas napkalács
Fahéjas napkalács

1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót a tojá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Karolin
Kuglóf
Kuglóf

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben (1 kávéskanál cukorral) felfuttatom. A puha vajat összekeverem a többi cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadom a vaníliás cukrot, a fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos kuglóf citrusmázzal (Sóbors)
Citromos kuglóf citrusmázzal (Sóbors)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kuglófformát vékonyan olajozzunk ki, szórjuk meg liszttel, hogy mindenhol érje, és a maradékot szórjuk ki. Egy kisebb tálban verjük fel a...

Elkészítési idő: 15+45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk