Családireceptkönyv.hu

Farsangi fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


28-30 darabhoz:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
5 dl tej
A sütéshez:
1 kg zsír vagy 1 l olaj

Elkészítés:


3 deci langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral a tojássárgákat elkeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk, jól eldolgozzuk. Hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és vizespohár nagyságú fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, gyengén liszttel meghintett fánkokat letakarjuk. Bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre három-négy darab sütését úgy, hogy fedőt is teszünk rá mindaddig, míg az alja sül. Azt az oldalt amelyiket először tesszük a zsiradékba középen az ujjunkkal picit benyomjuk. Átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Farsangi fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: emaxa
pánkó siska
pánkó siska

Az élesztőt pici cukorral, tejjel felfuttattam, a többi hozzávalóval mikor felfutott esszekavartam, jó hólyagosra dagasztottam. Hagytam duplájára kelni, majd ujjnyi vastagra kinyúj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Beigli, finom és szép
Beigli, finom és szép

Többek kérésére, adom a receptet... Tavaly készítettem először az ANDI KONYHÁJA recept alapján, kiváló recept, most is olyan jól sikerült mint akkor! Fontos, hogy a receptet lépésr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Bejgli ( Bernáth József Séf )
Bejgli ( Bernáth József Séf )

A hideg tejbe (igen, hideg tejbe!) belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkock...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk