Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


30 dkg átszitált finomliszt

3 dkg vaj

2 dl langyos tej
2 evőkanál porcukor
2 dkg élesztő

2 tojássárgája

2 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja

csipet só

A kenéshez és szóráshoz:

10 dkg olvasztott vaj

10 dkg őrölt dió

5 dkg barnacukor

Vaníliasodó

Hozzávalók:

8 dl zsírosabb tej

4 tojás sárgája
egy rúd vanília belseje vagy 2 evőkanál vaníliaeszencia
2 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

opció: 2 cl rum

Borsodó

Hozzávalók:

2 dl félédes fehérbor

1,5 dl víz

2 tojás

2 teáskanál étkezési keményítő

4 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:


Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót. Adjuk hozzá a puha vajat, a két tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a langyos tejet, és morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze elektromos mixer dagasztókarjával. A tészta akkor jó, ha már hólyagos és elválik a tál falától. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük kb. 40 percig, vagy amíg nagyjából a duplájára nő.

Egy kerek vagy ovális tortaformát vagy sütőtálat kenjünk ki és lisztezzük ki.

A diót keverjük össze a cukorral.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és egy belisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A darabokat, avagy galuskákat tegyük, de ne szorosan, egymás mellé a tálba, kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukrozott dióval. Ha maradt a tésztából, akkor még egy réteget rakjunk, hasonlóan. A sütőbe tegyünk egy tál vizet, melegítsük elő 180 °C-ra (légkeveréses sütőn 160 °C-ra) és a tésztát süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt. Hagyjuk langyosra hűlni, válasszuk szét a galuskákat és öntsük nyakon vanília- vagy borsodóval.

Egy lábasba öntsünk 5 dl tejet és kaparjuk bele a vaníliarúd magjait (vagy adjuk hozzá a vaníliaeszenciát). Lassú tűzön melegítsük fel. A maradék 2 dl tejhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, egy kézi habverővel dolgozzuk simára. Állandó keverés mellett öntsük hozzá a vaníliás tejhez és főzzük megfelelő sűrűségűre.

vagy
Egy kisebb lábasban felforraljuk a bort, hozzáadjuk a citromhéjat és a levet, kis lángra vesszük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A többi hozzávalót simára keverjük, és állandó kevergetés mellett a borhoz öntjük. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, egy kicsit hagyjuk hűlni, aztán óvatosan belefogatjuk a kemény tojásfehérje habot, és óvatosan simára keverjük.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fonott csokis Zero-6 kalácskáim
Fonott csokis Zero-6 kalácskáim

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Túrófánk
Túrófánk

A hozzávalókat villa segítségével összedolgozzuk. Állni hagyjuk kb. 1 órát, forró olajban kanállal szaggatva kisütjük. Cukros tejföllel tálaljuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Briós
Briós

Tálba öntjük a lisztet, a porcukrot, elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne. 10 perc alatt felfutta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
144.Kalács muffinformában
144.Kalács muffinformában

A kalácsmuffin tésztája szinte megegyezik a hagyományos kalácséval. Egy keverőtálba morzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tejjel, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Nagyon alaposa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk