50 dkg zsíros tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só;
szóráshoz 5-7 dkg liszt;
a sütéshez 5 dl olaj;
tálaláshoz: 3 dl tejföl, áfonya lekvár, porcukor
A tehéntúrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a kétféle cukrot, a citromlével eloltott szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat meg a felvert tojásokat és egy kanállal összekeverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet és összedolgozzuk. Elég lágy masszát kapunk. 5-10 percet pihenni hagyjuk, majd lisztes kézzel, kb. tojásnagyságú golyókat formázunk a masszából és egy jól belisztezett felületre rakjuk. Mindegyik golyó mellé készítünk egy kisebb golyót is. Az olajat felforrósítjuk és ugyancsak lisztes kézzel, a nagy golyókat egyenként a tenyerünkbe tesszük és egy ujjal középen átlyukasztjuk, a lyukat kissé megnagyítjuk, majd betesszük az olajba és lassú tűzőn aranyszínűre sütjük. A kisebb golyókat is megsütjük, majd papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Langyosan tálaljuk, meglocsoljuk a tejföllel és az áfonya kelvárral, majd középre rakjuk a kis golyófánkokat és megszórjuk egy kevés porcukorral.
Tanácsok:
- használjunk zsíros tehéntúrót hisz attól lesz a fánk puha és omlós
- a tehéntúrót csepegtessük jól le, hogy ha esetleg még van savója, az kifolyhasson belőle
- ha a tehéntúrót túl száraznak találjuk, kavarjunk bele 1-2 evőkanál zsíros tejfölt
- ha a tehéntúró miatt a tésztát túl lágynak találjuk, még adjunk hozzá egy kevés lisztet, de semmiképp sem gyúrjuk keményre, hisz akkor nem lesz puha a fánk
- ha túl forró az olajunk, a fánkok nagyon hamar megbarnulnak és középen sületlenek maradhatnak, ezért süssük lassú tűzőn
- az áfonya lekvár nagyon passzol a tejfölös fánkhoz, de bármilyen más, savanykás ízű lekvárt is használhatunk
- a tejföl-lekvár kombináció helyett csak porcukorral megszórva is tálalhatjuk
Először tésztát gyúrunk a megadott hozzávalókból, melyet 3 egyenlő részre osztunk. Az egyik darabot, lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakúra és lehetőleg jó vékonyra nyújtunk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes8-10 gombócra osztjuk, kerek lapokat sodrunk, rádlival 8 részre vágjuk, majd töltjük, felcsavarjuk, kiflire formázzuk. ( diós, mákos, szilvalekváros, gesztenyés, mogyorókrémes, s...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűNa akkor kezdjük: tegyük mély tálba a száraz anyagokat, és morzsoljuk össze a zsírral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Mélyedést készítsünk, és tegyük bele a to...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: KözepesA tojást a sütőporral, a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, ezután vékony sugárban hozzáadjuk a tejet, fél citrom levét és reszelt héját, a kakaót és a lisztet. Kivajazott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű