Családireceptkönyv.hu

Túrófánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg zsíros tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só;
szóráshoz 5-7 dkg liszt;
a sütéshez 5 dl olaj;
tálaláshoz: 3 dl tejföl, áfonya lekvár, porcukor

Elkészítés:


A tehéntúrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a kétféle cukrot, a citromlével eloltott szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat meg a felvert tojásokat és egy kanállal összekeverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet és összedolgozzuk. Elég lágy masszát kapunk. 5-10 percet pihenni hagyjuk, majd lisztes kézzel, kb. tojásnagyságú golyókat formázunk a masszából és egy jól belisztezett felületre rakjuk. Mindegyik golyó mellé készítünk egy kisebb golyót is. Az olajat felforrósítjuk és ugyancsak lisztes kézzel, a nagy golyókat egyenként a tenyerünkbe tesszük és egy ujjal középen átlyukasztjuk, a lyukat kissé megnagyítjuk, majd betesszük az olajba és lassú tűzőn aranyszínűre sütjük. A kisebb golyókat is megsütjük, majd papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Langyosan tálaljuk, meglocsoljuk a tejföllel és az áfonya kelvárral, majd középre rakjuk a kis golyófánkokat és megszórjuk egy kevés porcukorral.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tanácsok:
- használjunk zsíros tehéntúrót hisz attól lesz a fánk puha és omlós
- a tehéntúrót csepegtessük jól le, hogy ha esetleg még van savója, az kifolyhasson belőle
- ha a tehéntúrót túl száraznak találjuk, kavarjunk bele 1-2 evőkanál zsíros tejfölt
- ha a tehéntúró miatt a tésztát túl lágynak találjuk, még adjunk hozzá egy kevés lisztet, de semmiképp sem gyúrjuk keményre, hisz akkor nem lesz puha a fánk
- ha túl forró az olajunk, a fánkok nagyon hamar megbarnulnak és középen sületlenek maradhatnak, ezért süssük lassú tűzőn
- az áfonya lekvár nagyon passzol a tejfölös fánkhoz, de bármilyen más, savanykás ízű lekvárt is használhatunk
- a tejföl-lekvár kombináció helyett csak porcukorral megszórva is tálalhatjuk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fel­hő­ka­lács
Fel­hő­ka­lács

1. Válaszd el a tojásokfehérjét a sárgájától. (Nagyon gondosan járj el, nehogy akár egy pici sárgája kerüljön a fehérjékhez). A fehérjéket egy nagy tálba, a sárgájákat egy kis tálb...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
TÚRÓS KAKAÓS CSIGA
TÚRÓS KAKAÓS CSIGA

A túrót kikeverni a cukorral, majd fokozatosan hozzá a tej és az olaj , majd a pici sóval és a sütőporral elkevert liszt. Nagyon jól kezelhető a tészta.Enyhén lisztezett deszkán k...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Beigli
Beigli

Beigli: 80 dkg liszt 3 dkg élesztő, (az élesztőt langyos tejben meg kell futtatni) 20 dkg vaj, és 3 evőkanál zsír, 1 tejföl, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, pici só, reszelt citrom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti kalács (Limara)
Húsvéti kalács (Limara)

Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk