Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket.
Hozzávalók
● 25 liter víz
● 1,5 liter 20%-os vagy
3 liter 10%-os ecet
● 1, 25 kiló só
● 2,5 kiló kristálycukor
● 7,5 deka timsó
● 8,75 deka nátrium-benzoát
● 7,5 deka citromsav
● 2,5 deka borkén
● egész bors, mustármag, babérlevél, friss tormagyökér tetszés szerint
● zöldségfélék – karfiol, paprika, zöldparadicsom, sárgarépa, zöldbab, gyöngyhagyma,apró uborka, káposzta stb. – tetszés szerint, amíg van hely a hordóban
Elkészítése
A zöldségfélék hordós savanyításának ez olyan egyszerű módja, amely nem igényel előzetes aprítást, tárolást. Minden savanyítandó zöldségfélét jól megmosunk, megtisztítunk, így kerülnek az alaplébe, mégpedig az érési idők sorrendjében. A paprika alját ki kell vágni, hogy a lé belekerüljön, különben feljön a lé felszínére és megbarnul. A hordót hűvös helyen kell tárolni, de nem fontos légmentesen lezárni, elég egy fedő, hogy a portól és egyéb anyagoktól el legyen zárva.
Hordós-dobálós helyett:
30 literes hordóimat tavaly másra használtam fel (majd jön az is).
Kis vödröket vettem és nem bántam meg!!!
Nem kellett kavargatni a zöldségeket a lében, nem barnult meg benne semmi és egy darab savanyúságot sem dobtam ki tavasszal, mert egy vödörkében kb. annyi mennyiség van, amennyi felbontás után elfogy gyorsan.
Ja, és nem utolsó dolog az sem, hogy a családnak is lehet belőle ajándékozni.
Hozzávalók (30 literes hordóhoz való a mennyiség):
-15 liter tisztított víz - én mentes ásványvizet vettem, jó a legolcsóbb is, megérte;
-2 kg cukor;
-80 dkg só - NEM a jódozott fajta!, attól fog elszíneződni a lé;
-1,5 liter 20 %-os ecet;
-50 gr timsó;
-20 gr citromsav;
-20 gr babérlevél;
-20 gr borkénpor;
-20 gr nátrium benzoát;
-30 gr szemes bors;
-20 szem szegfűbors!
A vizet felforralom és főzöm egy kicsit a hozzávalókkal együtt; az ecetet csak a végén teszem hozzá; az egészet kihűtöm.
A zöldségeket, miután nagyon alaposan megmostam, legalább 2 órára vízbe áztatom (hogy egy kicsit megszívják magukat és ne a savanyúság-lé apadjon le róluk). És hogy mik kerültek a vödröcskékbe?
-uborka;
-karfiol, szigorúan már az elálló;
-vöröshagyma, apró méretű;
-kis dinnye,félbe vágva;
-apró méretű fejes káposzta, kb. 10 cm átmérőjű,negyedbe vágva; 1 fej 1 vödörbe;
-kosszarvú paprika;
-répa, csíkokra;
-torma, szintén csíkokra.
Ezt a felsorolást még megteszem a következő bejegyzésemnél is.
A megtöltött vödröket annyi lével öntöm fel, hogy majdnem kifolyjon a folyadék, amikor a tetőt ráteszem, mert akkor fog légmentesen zárni.Legalább egy hónapot várjunk a felbontásig.
Alaposan megmossuk és lecsepegtetjük a paprikákat. Kiszedjük a magházát. Vagy a közepét kaccsal együtt kivágjuk,vagy félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét. Amig szárad a paprika...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felaprított hozzávalókat összekeverjük,rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk,majd vödörbe töltjük. Nem romlik meg!
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott zöldségeket befőttesüvegbe tesszük, majd annyi forró vizet öntünk rájuk, ami ellepi, takarjuk le és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt öntsük le a vizet róla egy edénybe, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát meghámozzuk és a vöröshagymával legyaluljuk.Hozzáadjuk az összes többi alkotórészt,alaposan összekeverjük és egy napig állni hagyjuk,közben többször összekeverjük.Egy na...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű