Családireceptkönyv.hu

Nagyi dobálós-hordós savanyúsága


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket.
Hozzávalók
● 25 liter víz
● 1,5 liter 20%-os vagy
3 liter 10%-os ecet
● 1, 25 kiló só
● 2,5 kiló kristálycukor
● 7,5 deka timsó
● 8,75 deka nátrium-benzoát
● 7,5 deka citromsav
● 2,5 deka borkén
● egész bors, mustármag, babérlevél, friss tormagyökér tetszés szerint
● zöldségfélék – karfiol, paprika, zöldparadicsom, sárgarépa, zöldbab, gyöngyhagyma,apró uborka, káposzta stb. – tetszés szerint, amíg van hely a hordóban

Elkészítése
A zöldségfélék hordós savanyításának ez olyan egyszerű módja, amely nem igényel előzetes aprítást, tárolást. Minden savanyítandó zöldségfélét jól megmosunk, megtisztítunk, így kerülnek az alaplébe, mégpedig az érési idők sorrendjében. A paprika alját ki kell vágni, hogy a lé belekerüljön, különben feljön a lé felszínére és megbarnul. A hordót hűvös helyen kell tárolni, de nem fontos légmentesen lezárni, elég egy fedő, hogy a portól és egyéb anyagoktól el legyen zárva.

Elkészítés:


Hordós-dobálós helyett:
30 literes hordóimat tavaly másra használtam fel (majd jön az is).
Kis vödröket vettem és nem bántam meg!!!
Nem kellett kavargatni a zöldségeket a lében, nem barnult meg benne semmi és egy darab savanyúságot sem dobtam ki tavasszal, mert egy vödörkében kb. annyi mennyiség van, amennyi felbontás után elfogy gyorsan.
Ja, és nem utolsó dolog az sem, hogy a családnak is lehet belőle ajándékozni.
Hozzávalók (30 literes hordóhoz való a mennyiség):
-15 liter tisztított víz - én mentes ásványvizet vettem, jó a legolcsóbb is, megérte;
-2 kg cukor;
-80 dkg só - NEM a jódozott fajta!, attól fog elszíneződni a lé;
-1,5 liter 20 %-os ecet;
-50 gr timsó;
-20 gr citromsav;
-20 gr babérlevél;
-20 gr borkénpor;
-20 gr nátrium benzoát;
-30 gr szemes bors;
-20 szem szegfűbors!
A vizet felforralom és főzöm egy kicsit a hozzávalókkal együtt; az ecetet csak a végén teszem hozzá; az egészet kihűtöm.
A zöldségeket, miután nagyon alaposan megmostam, legalább 2 órára vízbe áztatom (hogy egy kicsit megszívják magukat és ne a savanyúság-lé apadjon le róluk). És hogy mik kerültek a vödröcskékbe?
-uborka;
-karfiol, szigorúan már az elálló;
-vöröshagyma, apró méretű;
-kis dinnye,félbe vágva;
-apró méretű fejes káposzta, kb. 10 cm átmérőjű,negyedbe vágva; 1 fej 1 vödörbe;
-kosszarvú paprika;
-répa, csíkokra;
-torma, szintén csíkokra.
Ezt a felsorolást még megteszem a következő bejegyzésemnél is.
A megtöltött vödröket annyi lével öntöm fel, hogy majdnem kifolyjon a folyadék, amikor a tetőt ráteszem, mert akkor fog légmentesen zárni.Legalább egy hónapot várjunk a felbontásig.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Vegyes csalamádé
Vegyes csalamádé

A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített any...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Savanyú cukkini
Savanyú cukkini

A cukkinit 0,5 cm-es karikákra szeljük, a hagymákat vékony karikára. Az olajat és a fehérborecetet a sóval, cukorral felforraljuk, majd mérsékeltebb lángon -a hagymakarikákat be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Csemegeuborka
Csemegeuborka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Hidegen konzervált padlizsán
Hidegen konzervált padlizsán

A padlizsánokat kis karikákra vágjuk, megsózzuk, megsütjük olajban, lábasba tesszük, és minden réteget megszórunk fűszerekkel. Az egészet leöntjük 1 pohár ecettel, nehezéket rakunk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk