Pillekönnyű tészta (normál kerek formához):
4 egész tojás
4 evőkanál kristálycukor
2,5 evőkanál liszt
1,5 evőkanál étkezési keményítő
1/2 csomag sütőpor
Krém
1 liter tej
4 vaníliás puding
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
7-8 evőkanál cukor
kevés tej
mazsola
kevés rumaroma
A 4 egész tojást, 4 evőkanál kristálycukrot robotgépben felverünk (hagyjuk pörögni akár 15 percig is). Akkor van kész, amikor már teljesen kifehéredett, és ha ütögetjük a tál szélét, kongó hangot ad.
Amíg pörög, másik kis tálban 2,5 evőkanál lisztet, 1,5 evőkanál étkezési keményítőt, 1/2 csomag sütőport elkeverünk. Ennek kb. felét lazán hozzáforgatjuk a tojáshoz, majd óvatosan a többi lisztet is.
A lényeg, hogy hideg villanysütőbe tesszük, a sütőt ekkor kapcsoljuk be 180 fokra, és megsütjük a tésztát (kb. 20-25 perc). Ekkor hústűvel próbát teszünk (én már a tenyeremmel szoktam óvatosan a sütőbe nyúlni, ráteszem a tészta tetejére, és ha rugalmas, akkor kész van).
Ahogy kivesszük a sütőből, azonnal magas rácsra tesszük, hogy jól hűljön ki alul-felül, így nem lesz “szalonnás”. Ha kihűlt, éles késsel 3 részre vágjuk.
Krém:
1 liter tejet felforralunk. 4 vaníliás pudingot, 1 vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 7-8 evőkanál cukrot kevés tejjel elkeverünk, és a felforrt tejhez öntjük, sűrűre felfőzzük.
Rumba áztatott mazsolát teszünk bele, elkeverjük, kihűtjük. Ha már hideg, kevés rumaromát (3 kávéskanál) és 1 puha margarinkockát teszünk bele, majd robotgéppel jó habosra verjük.
A lapokat megtöltjük. Az alsó lapot egy lapos tálcára helyezzük. Segítségképpen a tortaforma gyűrűjét az alsó lap köré tesszük. A lapot meglocsoljuk rumaromával (lecsípjük a tetejét, és berácsozzuk a lapot), erre jön 1/3 krém, következő lap, rács, 1/3 krém, következő lap.
Hagyjuk hűtőben picikét pihenni. Kivesszük, leszedjük a gyűrűt. A maradék krémmel bekenjük a tetejét és az oldalát, irány vissza a hűtőbe. Ezt a műveletet el lehet végezni előző nap is, és másnap csak díszíteni kell. A hűtőből kivett tortát tortapapírral bélelt tálcára átemeljük széles kés és lapátka segítségével, és jöhet a tejszínhab, meg a határtalan képzelet.
Tejszínhab:
Én 1,2 liter tejszínt (4 cs) szoktam ehhez az adaghoz használni. 2 csomag tejszínt verjünk fel először, amihez 1 evőkanál porcukrot teszünk, beindítjuk a robotgépet, és amikor kezd sűrűsödni, beleszórunk 4 csomag habfixálót. Figyelni kell, nehogy túlverjük, mert édes vaj lesz belőle, és az nem lesz jó.
Ha felverődött a hab, díszítő zsákba átszedjük, és feldíszítjük a tortát. (Eredetileg mazsolával díszítettem, úgy is nagyon szép, de már vannak helyes ezüst, arany gyöngyöcskék, ami igazán ünnepélyessé teszi.)
Ha eddig eljutottunk, már olyan isteni illat lesz a konyhában, lakásban, hűtőben, hogy csak na! (Én nagyon szeretem, mert nem émelyítő édes, és nagyon-nagyon finom!)
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centiméteres tortaformát. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Kezdjük el felmelegíteni a méz és a cukor keverékét egy lábasban. Addig hevítsük, amí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit aprítógépbe tesszük, összekeverjük, majd kézzel kicsit összegyúrjuk. (Nem kell, hogy teljesen összeálljon a tészta.) Sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, hű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűII. A tésztához • 8 dkg finomliszt • 8 dkg cukor • 1 csomag sütőpor • 1 dkg cukrozatlan kakaópor • 2 db tojás • III. A krémhez • 20 dkg porcukor • 2 csomag vaníliás cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1) Melegitsuk elo a sutot 175 fokra / gazsuto 2-3 fokozat. Vajazzuk ki a sutoformat es beleljuk ki sutopapirral. Tegyuk felre. 2) Keverjuk habosra szobaho vajat es a cukrot....
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű