Családireceptkönyv.hu

Régi fánk recept


Írta:

Elk. idő: 3-4 óra
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Fél liter liszthez 7 tojásszék (sárgája), 2 deci tejszín, kis só, 2 evőkanál tört cukor, 3 kanál olvasztott vaj, 1 kanál rum, 2 deka élesztő veendő.

Elkészítés:


Előtte való nap meleg kályha közelébe állítjuk a fánkhoz szükséges kellékeket. Másnap a lisztet melencébe (veidling) tesszük és az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben előbb megáztatva, kis liszttel összekeverjük és meghagyjuk kelni. Ha feljött, a liszthez keverjük. Ugyanekkor tojást, cukrot, olvasztott vajat, rumot a langyos tejhez elegyítjük és a liszthez téve, új fakanállal erősen lekeverjük a tésztát többedmagunkkal, mert fáradsággal jár. Addig keverjük, míg szép sima lesz, hólyagokat és vet és a kanálról leválik. A fánk sikerültéhez sokban hozzájárul a tészta erős lekeverése.
A lekevertet a melencében meleg kályha közelébe állítjuk, huzattól mentes helyre. Letakarjuk meleg ruhával és kelesztjük, míg látjuk, hogy jól feljött, de el nem kelt, ami körülbelül 1 1/2 óra alatt szokott beállani. Ekkor a melegített gyúródeszkát jól meglisztezzük, a tésztát ráborítjuk és lisztezett sodrófával kissé egyenlőre nyújtva két ujjnyi magasságra kiszaggatjuk fánkszaggatóval és egy másik deszkára finom ruhát borítva, arra helyezzük a fánkokat. Újra megkelesztjük fél óra hosszáig.
Időközben egy sekély lábosban három ujjnyi zsírt olvasztunk és ha forró, a fánkokat megfordítva beletesszük, nem sokat, hogy össze ne érjenek. Sütés közben a lábost kissé mozgassuk, hogy a fánkok gyorsabban felemelkedjenek. Födőt teszünk rá és ha sisteregnek,
levéve a födőt, fánkszedő kanállal másik felére fordítva, födő nélkül pirítjuk. Itatóspapírra, szitára tesszük, onnan tálba és tört cukorral meghintve, forrón beadjuk.
A sikerült fánknak pántlikája van, magas, könnyű és foszlós. Azért vigyázzunk a következőkre: addig ne süssük, míg meg nem keltek, csak akkor tegyük a zsírba, ha az jól áthevült, vagyis sistereg, ha a fánkot belerakjuk és csak annyit süssünk egyszerre, hogy egymáshoz ne érjenek. Az utolsó csöppig nem lehet kimérni a hozzáöntendő tejet, mert a liszt szárazságától függ, mennyit iszik fel. Inkább kemény legyen a tésztája, mint lágy. Ha a zsírban igen hirtelen pirulnak a fánkok, egy kis hideg zsír adandó hozzá.”
(kép: 4help.ro)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csokoládés fatörzs
Csokoládés fatörzs

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgához hozzászitáljuk a süt...

Elkészítési idő: 1 h
Nehézség: Közepes
share
Diós, vaníliás kifli
Diós, vaníliás kifli

A lisztet és a cukrot összekeverjük a vajjal, a tojássárgájával, végül a darált dióval. Összegyúrjuk, majd hűvös helyen 1 órát állni hagyjuk. A tésztából lisztezett gyúródeszkán kö...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás-diós fahéjas gyors torta
Almás-diós fahéjas gyors torta

Töltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a v...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Rigó Jancsi
Rigó Jancsi

A tojásból, cukorból, lisztből, kakaóból, sütőporból piskótát sütünk ( 20x30cm tepsiben). Amikor kihült lapjára kettévágjuk, a felső lapot megkenjük a barack lekvárral, a csokit f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk