Fél liter liszthez 7 tojásszék (sárgája), 2 deci tejszín, kis só, 2 evőkanál tört cukor, 3 kanál olvasztott vaj, 1 kanál rum, 2 deka élesztő veendő.
Előtte való nap meleg kályha közelébe állítjuk a fánkhoz szükséges kellékeket. Másnap a lisztet melencébe (veidling) tesszük és az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben előbb megáztatva, kis liszttel összekeverjük és meghagyjuk kelni. Ha feljött, a liszthez keverjük. Ugyanekkor tojást, cukrot, olvasztott vajat, rumot a langyos tejhez elegyítjük és a liszthez téve, új fakanállal erősen lekeverjük a tésztát többedmagunkkal, mert fáradsággal jár. Addig keverjük, míg szép sima lesz, hólyagokat és vet és a kanálról leválik. A fánk sikerültéhez sokban hozzájárul a tészta erős lekeverése.
A lekevertet a melencében meleg kályha közelébe állítjuk, huzattól mentes helyre. Letakarjuk meleg ruhával és kelesztjük, míg látjuk, hogy jól feljött, de el nem kelt, ami körülbelül 1 1/2 óra alatt szokott beállani. Ekkor a melegített gyúródeszkát jól meglisztezzük, a tésztát ráborítjuk és lisztezett sodrófával kissé egyenlőre nyújtva két ujjnyi magasságra kiszaggatjuk fánkszaggatóval és egy másik deszkára finom ruhát borítva, arra helyezzük a fánkokat. Újra megkelesztjük fél óra hosszáig.
Időközben egy sekély lábosban három ujjnyi zsírt olvasztunk és ha forró, a fánkokat megfordítva beletesszük, nem sokat, hogy össze ne érjenek. Sütés közben a lábost kissé mozgassuk, hogy a fánkok gyorsabban felemelkedjenek. Födőt teszünk rá és ha sisteregnek,
levéve a födőt, fánkszedő kanállal másik felére fordítva, födő nélkül pirítjuk. Itatóspapírra, szitára tesszük, onnan tálba és tört cukorral meghintve, forrón beadjuk.
A sikerült fánknak pántlikája van, magas, könnyű és foszlós. Azért vigyázzunk a következőkre: addig ne süssük, míg meg nem keltek, csak akkor tegyük a zsírba, ha az jól áthevült, vagyis sistereg, ha a fánkot belerakjuk és csak annyit süssünk egyszerre, hogy egymáshoz ne érjenek. Az utolsó csöppig nem lehet kimérni a hozzáöntendő tejet, mert a liszt szárazságától függ, mennyit iszik fel. Inkább kemény legyen a tésztája, mint lágy. Ha a zsírban igen hirtelen pirulnak a fánkok, egy kis hideg zsír adandó hozzá.”
(kép: 4help.ro)
A meggyet kimagozzuk, szűrőbe tesszük hogy lecsöpögjön. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kr.cukrot azzal is verjük egy kicsit, végül a to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokból tésztát gyúrunk. Golyókat formázunk, villával megnyomkodjuk a tetejét és 180°-os sütőben megsütjük. Világos színű maradjon a vaníliás tészta. A fele tésztába kaka...
Elkészítési idő: 20-30 Nehézség: KönnyűKrém készítés 2 cs. puncs ízű pudingot 6 dl tejjel 8 ek, cukorral sűrű krémet főzünk. Majd 25 dkg margarint kihabosítunk és hozzá adjuk a kihűlt krémhez. Ízesítjük még 1rum aro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét felverjük. A tojás sárgákat elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a sütőporral kevert lisztet, a kakaót és óvato...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű