Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Repülő krémes


Írta:

Elk. idő: 1.5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Tészta
liszt 25 dkg
Ráma 7 dkg
tojás 1 db
tej 1.5 dl
szalalkáli 1 teáskanál
porcukor 2 evőkanál
vanília 1 db

Első krém:
Ráma 1 púpos evőkanál
porcukor 20 dkg
kakaó 2 evőkanál
tej 2.5 dl
liszt 5 evőkanál

Második krém
vaníliás pudingpor 1 csomag
vanília 1 db
Ráma 5 dkg
cukor 4 evőkanál
citromhéj 1 db

Elkészítés:


A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk és 3 lapot sütünk tepsi hátulján.
Első krém: a Ramát cukorral és kakaóval habosra keverjük. Tejben megfőzzük a lisztet, majd kihűlés után a Ramás krémhez adagoljuk. Második krém: a pudingot a szokásos módon elkészítjük, majd vaníliával, Ramával, cukorral és citromhéjjal gazdagítjuk. Az első lapra a csokis krém kerül, a második lapra vaníliás krémet teszünk és a harmadik lappal zárjuk. Tetejére porcukrot és apró cukorgyöngyöt szórunk. Puhulás után szépen szeletelhető.

Trükkök, tippek, praktikák:


Második változat:


Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
3 dkg margarin
1 tojás
1 kávéskanál sütőpor
2 kanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
annyi tej, hogy rugalmas tésztát kapjunk
A krémhez:
25 dkg porcukor
2 tojás
2 kanál liszt
3 dl tej
25 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
1 citrom reszelt héja



Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe kisütjük.

A krémhez a 25 dkg porcukrot a 2 tojással habosra keverjük. 2 kanál liszttel 3 dl tejben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 25 dkg margarint habosra keverve hozzáadunk.

A krémet 2 részre osztjuk. Az egyik felébe 2 evőkanál kakaót, a másik felébe a lereszelt citromhéjat tesszük.

A tésztára kenjük a sárga, majd a kakaós krémet, néhány órát pihentetjük, majd kockára vágva tálaljuk.

Harmadik változat:
hozzávalók / 6 adag
A tésztához

25 dkg finomliszt
7 dkg margarin
1 db tojás
1 kávéskanál szalalkáli
1 csomag vaníliás cukor
2 ek porcukor
2 ek tej

A csokikrémhez

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 l tej
2 ek cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál finomliszt

A vaníliakrémhez

1 l tej
2 tasak vaníliás pudingpor
5 dkg vaj
4 ek cukor
1 db citromhéj

A tetejére

10 dkg tortabevonó
1 ek napraforgó olaj


Tésztához

A lisztet a margarinnal, az egész tojással, a szalalkálival, a porcukorral, a vaníliás cukorral meg annyi tejjel összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tejre figyeljünk, mindig csak egy kicsit adjunk hozzá, és jól gyúrjuk össze. Ha sokat teszünk bele, kemény lesz a tészta, és nem fogunk tudni vele dolgozni. Ez lehet 2-5 evőkanál is, attól függ, milyen a liszt minősége.
A kapott masszát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egyesével, lisztezett tepsi tetején előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük. (35X20) Ez lehet kisebb vagy kicsit nagyobb tepsi is, mert a tészta rugalmas. 2-3 perc alatt megvannak a lapok. Figyelni kell, mert könnyen megégnek.

Vanília krém

A tejből és a pudingporból a szokásos módon pudingot készítünk.
Ehhez még forrón hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a citromhéjat. Kikeverjük, és félretesszük hűlni. Én 5 ek. kristálycukrot szoktam hozzáadni, de ha valakinek ez nem elég édes, akkor lehet többet is beletenni. Nem javaslom, mert a csokikrém édes, és így fognak érvényesülni az ízek.

Csoki krém

A margarint, a porcukrot és a kakaóport jól összedolgozzuk. Az eredeti recept szerint 25 dkg porcukor kell. Én 18-20 dkg-t szoktam beletenni, mert így is édes.
A tejet a liszttel kikeverjük, majd sűrűre főzzük.
Mikor kihűlt, összekeverjük a két krémet. Ha csomós maradna, akkor ki lehet turmixolni.

Összeállítás

Az első lapra kenjük a vaníliás krémet. Erre jön a második lap, amire a csoki krém kerül, majd a harmadik lap.
A tetejét bevonjuk tortabevonóval vagy csokimázzal. Kinek mi vált be. Én mind a kettőt szoktam használni süteményeknél. Ennek a sütinek a tetejére a tortabevonó vált be.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x20 cm

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fekete-Fehér Csokis
Fekete-Fehér Csokis

Elkészítés Egy nagyobb keverőtálban elkeverjük a vajat, tojásfeherjét és a sót. Majd hozzákeverjük a cukrot, tejfölt, 2 kanál rumot. Végül a liszttel elkevert sütőport hozzáadva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Amerikai krémes ♥
Amerikai krémes ♥

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tovább keverve a robotgéppel, belekeverjük az olvasztott vajat, majd a sütőporral, kak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kitti
Kinder Buéno (Andi konyhája)
Kinder Buéno (Andi konyhája)

A tészta elkészítése: A tojások fehérjét habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet és a zsemlemorzsát. Lisztezett, zsírozott tepsibe tesszük, megszórjuk a...

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kinderszív
Kinderszív

Tészta A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet, a zsemlemorzsát. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk a darabokra vágott d...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk