Tészta
liszt 25 dkg
Ráma 7 dkg
tojás 1 db
tej 1.5 dl
szalalkáli 1 teáskanál
porcukor 2 evőkanál
vanília 1 db
Első krém:
Ráma 1 púpos evőkanál
porcukor 20 dkg
kakaó 2 evőkanál
tej 2.5 dl
liszt 5 evőkanál
Második krém
vaníliás pudingpor 1 csomag
vanília 1 db
Ráma 5 dkg
cukor 4 evőkanál
citromhéj 1 db
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk és 3 lapot sütünk tepsi hátulján.
Első krém: a Ramát cukorral és kakaóval habosra keverjük. Tejben megfőzzük a lisztet, majd kihűlés után a Ramás krémhez adagoljuk. Második krém: a pudingot a szokásos módon elkészítjük, majd vaníliával, Ramával, cukorral és citromhéjjal gazdagítjuk. Az első lapra a csokis krém kerül, a második lapra vaníliás krémet teszünk és a harmadik lappal zárjuk. Tetejére porcukrot és apró cukorgyöngyöt szórunk. Puhulás után szépen szeletelhető.
Második változat:
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
3 dkg margarin
1 tojás
1 kávéskanál sütőpor
2 kanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
annyi tej, hogy rugalmas tésztát kapjunk
A krémhez:
25 dkg porcukor
2 tojás
2 kanál liszt
3 dl tej
25 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe kisütjük.
A krémhez a 25 dkg porcukrot a 2 tojással habosra keverjük. 2 kanál liszttel 3 dl tejben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 25 dkg margarint habosra keverve hozzáadunk.
A krémet 2 részre osztjuk. Az egyik felébe 2 evőkanál kakaót, a másik felébe a lereszelt citromhéjat tesszük.
A tésztára kenjük a sárga, majd a kakaós krémet, néhány órát pihentetjük, majd kockára vágva tálaljuk.
Harmadik változat:
hozzávalók / 6 adag
A tésztához
25 dkg finomliszt
7 dkg margarin
1 db tojás
1 kávéskanál szalalkáli
1 csomag vaníliás cukor
2 ek porcukor
2 ek tej
A csokikrémhez
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 l tej
2 ek cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál finomliszt
A vaníliakrémhez
1 l tej
2 tasak vaníliás pudingpor
5 dkg vaj
4 ek cukor
1 db citromhéj
A tetejére
10 dkg tortabevonó
1 ek napraforgó olaj
Tésztához
A lisztet a margarinnal, az egész tojással, a szalalkálival, a porcukorral, a vaníliás cukorral meg annyi tejjel összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tejre figyeljünk, mindig csak egy kicsit adjunk hozzá, és jól gyúrjuk össze. Ha sokat teszünk bele, kemény lesz a tészta, és nem fogunk tudni vele dolgozni. Ez lehet 2-5 evőkanál is, attól függ, milyen a liszt minősége.
A kapott masszát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egyesével, lisztezett tepsi tetején előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük. (35X20) Ez lehet kisebb vagy kicsit nagyobb tepsi is, mert a tészta rugalmas. 2-3 perc alatt megvannak a lapok. Figyelni kell, mert könnyen megégnek.
Vanília krém
A tejből és a pudingporból a szokásos módon pudingot készítünk.
Ehhez még forrón hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a citromhéjat. Kikeverjük, és félretesszük hűlni. Én 5 ek. kristálycukrot szoktam hozzáadni, de ha valakinek ez nem elég édes, akkor lehet többet is beletenni. Nem javaslom, mert a csokikrém édes, és így fognak érvényesülni az ízek.
Csoki krém
A margarint, a porcukrot és a kakaóport jól összedolgozzuk. Az eredeti recept szerint 25 dkg porcukor kell. Én 18-20 dkg-t szoktam beletenni, mert így is édes.
A tejet a liszttel kikeverjük, majd sűrűre főzzük.
Mikor kihűlt, összekeverjük a két krémet. Ha csomós maradna, akkor ki lehet turmixolni.
Összeállítás
Az első lapra kenjük a vaníliás krémet. Erre jön a második lap, amire a csoki krém kerül, majd a harmadik lap.
A tetejét bevonjuk tortabevonóval vagy csokimázzal. Kinek mi vált be. Én mind a kettőt szoktam használni süteményeknél. Ennek a sütinek a tetejére a tortabevonó vált be.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x20 cm
Először a tésztát készítjük el. A munkához kézi robotgépet használtam. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját (egyenként), vég...
Elkészítési idő: Több mint 60 pe Nehézség: NehézEbből elkészítjük a sárga krémet, ráteszünk 1 tejszinhabot (Hulala, Megle) Ezeket a két lap közé kenjük, a tetejét leöntjük csokival.
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűMákkrém készítése: A mákkrémhez tegyük fel a tejet melegedni, keverjük hozzá a cukrokat. Amikor már gyöngyözik az oldala, keverjük hozzá a lekvárt, és főzzük néhány percig. Egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk, majd három részre osztjuk. A lapokat egyenként kinyújtjuk egy 20*30 cm-es téglalappá, majd egyenként megsütjük a tep...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű