1 kg liszt
1/2 liter tej
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
1 kocka (friss) élesztő (5 dkg)
10 dkg olvasztott vaj
a kiflik tetejére:
tojássárgája
reszelt sajt vagy
szezámmag
A langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
Edénybe szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a fölfuttatott élesztőt, sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától. (A tésztának jó puhának, lágynak kell lennie. Ha túl keménynek érezzük, akkor apránként hozzáöntünk még egy kis langyos tejet vagy vizet.)
Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és vékonyan megkenjük vajjal. Balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órán át letakarva pihentetjük. Még háromszor megismételjük a hajtogatást, mindegyik után várunk negyed órát.
3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, háromszögekre vágjuk, a háromszögeket kifli formájúra tekerjük, megkenjük őket fölvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 220-230 fokra melegített sütőben aranybarnára sütjük.
Az előtészta hozzávalóit a dagasztógép táljába tettem és kézi robotgéppel simára kevertem. Tetejét betakartam és 5 órát kelt konyhapulton. Hozzászitáltam a többi lisztet és bekepc...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk az élesztőt. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a többi összetevővel tésztát gyúrunk. A tésztát 20 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk és mé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta alapanyagait, a leírt sorrendben tálba teszem és bedagasztom, majd belisztezett deszkán átgyúrom és meleg helyen letakarva, egy órát kelesztem.Mikor kész a tészta, egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLegjobb egyféle zöldségből készíteni. A cukkinit nagy lyukú, a többi zöldséget közepes méretű reszelőn reszeljük le. A masszát sózzuk meg és tetszőlegesen fűszerezzük*. Tegyünk bel...
Elkészítési idő: gyors! Nehézség: Könnyű