1 kg liszt
1/2 liter tej
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
1 kocka (friss) élesztő (5 dkg)
10 dkg olvasztott vaj
a kiflik tetejére:
tojássárgája
reszelt sajt vagy
szezámmag
A langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
Edénybe szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a fölfuttatott élesztőt, sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától. (A tésztának jó puhának, lágynak kell lennie. Ha túl keménynek érezzük, akkor apránként hozzáöntünk még egy kis langyos tejet vagy vizet.)
Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és vékonyan megkenjük vajjal. Balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órán át letakarva pihentetjük. Még háromszor megismételjük a hajtogatást, mindegyik után várunk negyed órát.
3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, háromszögekre vágjuk, a háromszögeket kifli formájúra tekerjük, megkenjük őket fölvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 220-230 fokra melegített sütőben aranybarnára sütjük.
1. Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben kevés cukorral fölfuttatjuk. 2. Összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy kenyért...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt elmorzsoljuk, cukros, 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel elkeverjük a sót, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és a többi tejjel eldolgozzuk. Utoljára a langyos...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűAz útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd az útifűmaghéjat is hozzáadva jól k...
Elkészítési idő: 1h35p Nehézség: KönnyűA lisztet, sót átszitáljuk, így könnyebb lesz a tésztája. Az élesztőt, mokkás kanál cukorral, langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Amikor...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű