20 kg gyalult káposzta, arra figyeljünk már téli káposztát kell vásárolni, mert tavaly én is ráfáztam a nyáriból készült a sajátomból.. és bizony ellágyult, azért írok le mindent, hogy aki neki áll, minden hibát amit én elkövettem tudjon és ő ne kövesse el.
40 dkg adalékmentes só, ez is fontos, mert a só eltudja rontani... jódmentes legyen.
40 gramm szemes fekete bors,
4 birs alma hámozva szeletelve
4-6 torma gyökér ez hámozva szeletelve
2 cs babérlevél
10 fej közepes hagyma szépen szeletelve
10-20 db csípős paprika, azért írom így, mert mi szeretjük benne, de aki nem az csak párat rakjon bele.
Pár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az érés időt... szóval meg kell csinálni, nem nagy tudomány, gyakorlatilag a só a legfontosabb, ezt azért írom, mert az elsőt pár éve úgy elsóztuk, ehetetlen volt, de már tudom a pontos és kipróbált arányokat, ezt meg is osztom itt a blogomon, na akkor vágjunk is bele.
A kifertőtlenített és alaposan kimosott hordót, mi műanyag 30 literest használunk...tehát a hordó aljára káposzta kerül és minden fűszert teszünk rá.. aztán folyamatosan rétegezzük, de minden réteget alaposan ledöngölünk, vagy egy steril zacskó a lábra és lehet taposni, régen így csinálták,
az utolsó az káposzta legyen.. ekkor mi tettünk rá egy lapos tányér lefordítva és arra raktuk a lenyomó követ... ez pont annyira lement, hogy még a tetőt is rátudtuk rakni.
Most a kamrába van és szépen várjuk amíg teszi a dolgát, ha nagyon erősen felhabzik akkor egy szűrőkanállal leszedem róla a habot.
mi türelmesek vagyunk kivárjuk a 6 hetet, de 4 hét után már lehet enni.
Más:
1 nagyobb káposztát legyalulni(nem reszelni),enyhén sózni és 1-2 órát állni hagyni. Műanyag vederbe vagy 5 literes befőttes üvegbe szoktam tenni amit egy műanyag tálba állítok.Az edény aljára teszek 2 marék káposztát arra 1 kötés kapor(mint a kovászos ubihoz) ,pár karika torma,megint káposzta,megint torma és rá a maradék káposzta.Forralok vizet amit megsózok(vigyázzunk mert a káposzta is sós!!!) és amikor már langyosra hűlt,ráöntöm a káposztára,jól lepje el,tányért teszek a tetejére.A káposztát egy kicsit tömötten tegyük az üvegbe de nem nagyon,hogy a víz tudja jól átjárni.Amikor látjuk,hogy a káposzta feljött a tetejére akkor visszanyomkodjuk és ezt megtesszük naponta 2x 3x.Meleg helyen(tehát nem kamrában) 5-6 nap alatt megérik.Én a fürdőszobában a mosógépen érlelem és akkor nincs káposztaszag a lakásban! =D Isteni finom,étkezéskor szoktam tenni rá pár csepp olajat mert akkor nem puffaszt és könnyebben emészthető! Csak egy tipp:veszek egy nagyobb tormát,megpucolom,felcsíkozom,fele megy a káposztába,másik fele egy zacsiba és a fagyasztóba.Gyönyörűen megmarad és megvan a következő adagra való is.
Van egy kis bunkócskám, amit még apukám csinált amikor születtem /69 évvel ezelőtt/ mivel turmix még akkor nem volt és azzal nagyon jól letömködtem. Előre kicsit besózom a káposztát, hogy essen össze egy kicsit és könnyebb belenyomkodni az üvegbe. Mire tele lett már sok lé is volt rajta és amikor elkezdett forrni én leszedem kanállal a levét, hogy ne az alatta lévő tálba folyjon, és amikor kész úgyis lemegy a leve és azzal öntöm fel. Az egész leveleknek kivágtam a vastag szárát és úgy mint a tányér tettem bele az üvegbe alulra, középre és megraktam azokat is apró káposztával és így nem törtek össze a levelek.
A legtetejére is egész levelet tettem majd savanyúság leszorítóval szorítottam le az üvegben.
A tetőt csak lazán tedd rá, mert forrni fog és eltörik az üveg.
Folyamatosan lehet belerakni, ahogy érnek a belevalók. Mindent alaposan megmosni és 4-5 helyen megszurkálni hústűvel, hogy a lé belülről is átjárja. Kb 1-2 hét alatt beérik és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűészítés: A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tököket megtisztítjuk (a zsengehúsúak héját nem szükséges lehámozni), átengedjük húsdarálón, a kapott, zúzott masszát zománcozott agyagedénybe tesszük, lefedjük fedővel, és sütőb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Az uborkákat megmosom, üvegekbe töltöm, tetejére apró hagymát, teszek és teszek bele a felsorolt fűszerekből. Egy tepsibe hideg vizet öntök és a tepsibe teszem az ub...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű