45 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 dl tej
140 ml víz
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
A tetejére
2-3 evőkanál tej
liszt
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a sót, és a langyos vízzel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd zsömléket formázunk belőlük. Nyújtófával mindegyiket 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 20-30 percet pihentetjük.
Megkenjük a tésztakorongok tetejét tejjel, lisztbe mártjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Éles késsel kereszt alakban bevágjuk a zsömlék tetejét, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
1. A sütőt kapcsold be 170 fokra, légkeveréses funkcióra. 2. A tojásokat alaposan verd fel. 3. A lisztes hozzávalókat egy tálban alaposan keverd össze. 4. A tojáshoz add a...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA lisztet egy nagy tálban elvegyítjük az élesztőporral, a sóval és a cukorral, majd gyorsan simára keverjük 6,4 dl vízzel. Nem kell dagasztani. Letakarva, szobahőmérsékleten kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet,lazán elkeverem, majd minimum egy órán át letakarva pihentetem. Hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. 2. A lisztet átszitáljuk, és meleg helyre tesszük. 3. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. 4. Összekever...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz