1 alma
10 dkg párizsi vagy sonka
2 csemegeuborka
5 főtt tojás
2-2 főtt burgonya és sárgarépa
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg vékonyan fölszeletelt gépsonka
a mártáshoz:
1.5 dl majonéz
2 dl tejföl
porcukor
mustár
őrölt fekete bors
citromlé
só
1 húsleveskocka
4 dkg zselatinpor
1. Az almát meghámozzuk, félbehasítva a magházát kimetsszük, húsát egycentis kockákra vágjuk, ahogyan a párizsit (sonkát), az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát és sárgarépát is. Mindezeket egy tálba rakjuk, a borsóval összekeverjük.
2. A sonkával egy kisebb kuglóf formát (lehet őzgerinc forma is) kibélelünk.
3. A majonézt a tejföllel kikeverjük, egy kevés porcukorral, mustárral, borssal és citromlével ízesítjük, ha kell, kissé megsózzuk.
4. A leveskockát 1,5 deci vízben melegítve föloldjuk, majd beleöntjük az előzetesen 8 evőkanál hideg vízben elkevert zselatint is. Kevergetve éppen csak 1 percig forraljuk, amíg föloldódik. Langyosra hűtjük, majd a majonézes mártással összekeverjük, az előkészített hozzávalókra öntjük. Összekeverjük, azután a sonkával bélelt tálba öntjük. Elsimítjuk, s hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
5. Tálaláskor a formát néhány pillanatra meleg vízbe állítjuk, majd tartalmát vágódeszkára borítjuk. Forró vízbe mártott késsel cikkekre vágjuk.
A paradicsomokat kockára a zöld fűszereket apróra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. A paradicsomot összekeverjük a bazsalikommal, oregánóval, borssal...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1/2 kg vecsési káposztát kimosunk, falapkán felvagdaljuk, és egy csomó megmosott, karikára vágott hónapos retket és egy csomó fiatal hagymát szeletelünk bele (tegyük bele a megmoso...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA kínai kelről a sötétebb zöld levélvégeket letépkedjük falatnyi méretűre. (a kínai kel ezen része használható leginkább salátaként, a keményebb részeit káposztasalátának szoktam e...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA káposztát vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát durvára reszeljük. A hagymát durvára reszeljük. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A káposztát elkavarjuk a sárgarépával és a...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű