Mentás kék szőlő lekvár!!!!
Rengeteg szagos Izabella (vörös) terem nekünk, egyelőre még bort nem igen szándékozunk készíteni, de ott sem fogom hagyni... hát akkor nosza rajta találékonynak kell lennem.. most lekvár lett belőle, természetesen TARTÓSÍTÓ NÉLKÜL!!!!
Nekem ez a védjegyem.
A tálnyi szőlőt leszemeztem, egy lábosba rakom , krumplinyomóval kicsit megtörtem, hogy jobban kezdjen főni.. egy jó ideig kell hogy főjön, mert a színe csak akkor jön ki... ez kb 40 perc volt ekkor hozzáraktam a mentákat (1 csokor) és ezzel is főztem 5 percet... akkor egy nagyobb méretű teaszűrön átpasszíroztam...vissza teszem a tűzre... ekkor kapott egy nagyon minimális cukrot, mert a szőlő magába is elég édes.. időnként megkevertem .. és kis lángon főztem félig lefedve,mert nagyon fröcsköl... mikor ár elég sűrű lezártam és sterilizált üvegekbe raktam. Nem kell hozzá zselésítő. 2 üveg lett belőle.
http://borosvalikonyhaja.blogspot.co.uk/2016/09/mentas-kek-szolo-lekvar.html
Lezártam és száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Délután leszemeztem a (fehér) szőlőt majd egy fazékban elkezdtem főzni. Amikor mar a szemek kezdtek szétfőni akkor abba hagytam a főzést. Másnap botmixerrel összeturmixoltam és átszűrtem mert a magok ott benne voltak egyben. Ezután átszűrtem egy tésztaszedőn majd ismét feltettem. Egy citromlevét egy kevés gyömbért reszeltem bele. Amikor mar megfelelő állagú lett tettem bele zselésítőt. Még egyet rottyantottam rajta. Üvegekbe mertem és most hűlnek. Én nem teszem soha a lekvárokat dunsztba. Hagyom a konyhában szépen kihűlni és mennek a polcra.
A tasakon lévő használati utasítás szerint készítettem. Minden üvegbe 1 szem szegfűszeget tettem. Egy kis merőkanálnyi lé fért még az üvegbe sok lé maradt, több adaghoz is elég.
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézA banánt megpucoljuk, és karikákra vágjuk. A citromlevét kicsavarjuk. A banánt a vízzel feltesszük főni (ha kevés lenne, pótoljuk picit később), hozzáadjuk a citrom levét,és a cukr...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA gyömbért összeturmixolom, majd szitán átszűröm, hogy a szálai fent akadjanak. Összeturmixolom az almát is a cukorral, a vaníliamagokkal (eredetileg nem kerültek bele a magok, csa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKimagvalunk hamvas magváló szilvát, megmérjük és a gyümölcshöz cukrot és szalicilt keverünk. Alaposan átforgatjuk, másnapig állni hagyjuk, csak akkor töltjük üvegekbe, kötjük le és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű