Családireceptkönyv.hu

Töltött szőlőlevelek (dolmadakia)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg konzerv szőlőlevél (vagy friss, fiatal szőlőlevél),
2 nagy vöröshagyma,
1 csésze kis szemű rizs,
3 evőkanál finomra vágott mentalevél,
2 teáskanál finomra vágott kapor,
3 evőkanál mazsola,
háromnegyed csésze olívaolaj vagy kókuszzsír,
só,
bors,
1 citrom leve

Elkészítés:


A szőlőleveleket megmossuk, néhány percre forrásban lévő vízbe tesszük, szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízbe mártjuk és lecsöpögtetjük. A szárát levágjuk. Fél csésze olívaolajban vagy kókuszzsírban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a riszt, a mazsolát, a mentát, a kaprot, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, és kevés citromlét adunk hozzá. Felöntjük egy csészényi vízzel, és takaréklángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a víz el nem párolog (körülbelül 15 perc).
A szőlőleveleket a sima oldalukkal fölfelé megtöltjük egy-egy púpozott evőkanál rizses töltelékkel, a szár felőli oldalt a töltelékre hajtjuk és felgöngyöljük az egész levelet. Egy közepes méretű serpenyőt néhány szőlőlevéllel kibélelünk, és egyenletesen ráfektetjük a göngyölegeket. A maradék olajjal és citromlével meglocsoljuk, aláöntünk háromnegyed csészényi vizet és a kis hengereket szőlőlevéllel befedjük. Takaréklángon körülbelül egy óráig pároljuk a szőlőhengereket, közben óvatosan megforgatjuk (vigyázva, nehogy széttörjenek). Ezután a tűzről levesszük és 1-2 órán át fedetlenül állni hagyjuk, amíg a lé elpárolog. Ekkor óvatosan kiemeljük a göngyölegeket a serpenyőből és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Joghurttal leöntve tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A dolmadakia az egyik legkedveltebb előételek közé tartozik Görögországban. Hidegen és melegen is fogyasztják. Most van a friss szőlőlevél "idénye" (szeptember eleje).
Sőt nem csak szőlőlevelet lehet és töltenek ezzel a töltelékkel és készítenek ezzel a módszerrel, de forrázott fehérkáposzta leveleket és cukkinivirágot is. Lehet lábosban készíteni a tűzhelyen, vagy tűzálló tálban a sütőben.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Klári
Arab tál
Arab tál

A zöldséget megmossuk, tisztítjuk. A paprikát csíkokra, a padlizsánt és a cukkinit kockákra, a paradicsomot nyolcba vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghántjuk. A hagymát vékony...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Milyen a jó lecsó?
Milyen a jó lecsó?

A paradicsom Mint köztudott, a normális paradicsom az utóbbi évtizedekben ugyanúgy eltűnt Magyarországról, mint a normális lecsókolbász, pedig a vékony héjú, lédús, földben nőtt é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vegán Brokkolis – vörös-káposztás spagetti
Vegán Brokkolis – vörös-káposztás spagetti

Főzzük meg a tésztát enyhén sós vízben. A felforrósított olajon pirítsuk a hagymát kb. 2 percig. Adjuk hozzá a répát, a fokhagymát, a káposztát, a paprikát és a brokkolit, és köze...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gonda
Polenta - sk
Polenta - sk

link

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk