50 dkg konzerv szőlőlevél (vagy friss, fiatal szőlőlevél),
2 nagy vöröshagyma,
1 csésze kis szemű rizs,
3 evőkanál finomra vágott mentalevél,
2 teáskanál finomra vágott kapor,
3 evőkanál mazsola,
háromnegyed csésze olívaolaj vagy kókuszzsír,
só,
bors,
1 citrom leve
A szőlőleveleket megmossuk, néhány percre forrásban lévő vízbe tesszük, szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízbe mártjuk és lecsöpögtetjük. A szárát levágjuk. Fél csésze olívaolajban vagy kókuszzsírban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a riszt, a mazsolát, a mentát, a kaprot, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, és kevés citromlét adunk hozzá. Felöntjük egy csészényi vízzel, és takaréklángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a víz el nem párolog (körülbelül 15 perc).
A szőlőleveleket a sima oldalukkal fölfelé megtöltjük egy-egy púpozott evőkanál rizses töltelékkel, a szár felőli oldalt a töltelékre hajtjuk és felgöngyöljük az egész levelet. Egy közepes méretű serpenyőt néhány szőlőlevéllel kibélelünk, és egyenletesen ráfektetjük a göngyölegeket. A maradék olajjal és citromlével meglocsoljuk, aláöntünk háromnegyed csészényi vizet és a kis hengereket szőlőlevéllel befedjük. Takaréklángon körülbelül egy óráig pároljuk a szőlőhengereket, közben óvatosan megforgatjuk (vigyázva, nehogy széttörjenek). Ezután a tűzről levesszük és 1-2 órán át fedetlenül állni hagyjuk, amíg a lé elpárolog. Ekkor óvatosan kiemeljük a göngyölegeket a serpenyőből és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Joghurttal leöntve tálaljuk.
A dolmadakia az egyik legkedveltebb előételek közé tartozik Görögországban. Hidegen és melegen is fogyasztják. Most van a friss szőlőlevél "idénye" (szeptember eleje).
Sőt nem csak szőlőlevelet lehet és töltenek ezzel a töltelékkel és készítenek ezzel a módszerrel, de forrázott fehérkáposzta leveleket és cukkinivirágot is. Lehet lábosban készíteni a tűzhelyen, vagy tűzálló tálban a sütőben.
viz, só, újkrumpli
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szobahőmérsékletű rizst összekevertem a fűszerekkel, a sajttal és a tojással, vizes kézzel golyókat formáztam belőlük, majd meghemper-gettem őket a zsemlemorzsás keverékben. Forr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű[1] A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és jöhetnek rá a zöld fűszerek, végül pedig egy kevés sz...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p Nehézség: Könnyű6 tojást keményre főzünk, amikor kihűlt és megpucoltuk, akkor kettévágjuk és a belsejét kiszedjük. A tojássárgáját összekeverjük egy kevés margarinnal, reszelt sajttal, sóval, bors...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű