A raguhoz
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 csipet só
2 csipet fehérbors (őrölt)
2 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
2 db cukkini
2 db padlizsán (nyers)
100 g zellergumó (nyers)
1 evőkanál oregánó (morzsolt)
2 evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
500 g paszírozott paradicsom (passata)
2 evőkanál sűrített paradicsom
200 ml víz
A rétegezéshez
18 db tészta - lasagne (száraz)
A besamel mártáshoz
30 g vaj
3 evőkanál búzaliszt (BL55)
300 ml 1,5%-os tej
1 csapott mokkáskanál só
2 csipet fehérbors (őrölt)
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
A tetejére
150 g trappista sajt (reszelt)
- A kockára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát elkezdjük dinsztelni az olajon. Picit megsózzuk, megszórjuk borssal.
- A cukkini és a padlizsán végeit levágjuk, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a zöldségeket. Én robotgépet használtam, mert úgy sokkal gyorsabb.
- A felaprított zöldségeket rátesszük a hagymára, majd pár percig pirítjuk. Ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel és oregánóval.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a passzírozott paradicsomot. Alaposan összekeverjük, felöntjük vízzel, majd készre főzzük.
- A besamel mártáshoz felhevítjük a vajat, majd egy habverő segítségével belekeverjük a lisztet. Felöntjük forró tejjel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Alacsony lángon pár perc alatt készre főzzük.
- Egy tepsibe kanalazunk az elkészült zöldséges raguból, majd befedjük tésztával. Rákanalazunk egy újabb réteg ragut, majd megint tészta következik. Így járunk el, amíg tartanak az alapanyagok. Nálam a tepsi mérete: 26x21 cm és 6 cm magas.
- A tetejére tészta kerüljön, amin elsimítjuk a besamel mártást és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 180 C fokos sütőben készre sütjük.
En kifelejtettem belole a zellert, de fel sem tunt, amig ujra nem olvastam a receptet. :D :D Es a tetejere ragu kerult (mar eleg keves volt) egy reteg tesztara, majd arra a besamel es a reszelt sajt.
A fehérjéket habbá verjük és hozzáadjuk a lisztet. A sárgáját összekeverjük a tejföllel és pürével, majd a két egységet összekeverjük. 180 fokon mint a piskótát megsütjük (sütőpa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt szedd nagyobb rózsákra, sós vízben tedd fel főni, forrás után max. 5 percig főzd. Közben készíts besamelt. Vajon futtasd meg a lisztet, engedd fel tejszínnel, majd hú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztaleveleket lebontjuk a fej káposztáról, lobogásban lévő sós vízben puhára forrázzuk. Hideg vízben leöblítjük, hogy ne legyen szakadós a káposztalevél. Duplán hajtott alufó...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűHúsmentes karácsonyi menü: aszaltszilva-leves Különlegesen melengető leves, amely ugyanakkor hidegen is nagyon finom. Karácsonyra a húsmentes menü tökéletes kezdőfogása lehet....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes