60 dkg liszt
100 ml víz
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
350 ml tej
1 kk. só
A töltelék
300 g tejföl
1 kisebb fej lilahagyma
20 dkg felvágott(kolozsvári szalonna, házi kolbász, gépsonka lehet vegyesen)
1 doboz kukorica
5 dkg sajt
Tetejére kenéshez
1 db tojás
Szóráshoz
lenmag
szezámmag
Előkészítés
A töltelék hozzávalóit apróra vágjuk, a kukoricát lecsepegtetjük, a sajtot lereszeljük. Mindezt összekeverjük a tejföllel.
A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük.
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, összekeverjük és félretesszük.
Langyos vízbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 15-20 percre félretesszük, míg felfut.
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk.
A tésztát 3 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot, megkenjük a vaj-olaj keverék felével. Kinyújtjuk a második lapot is, próbáljuk ugyanakkorára, mint az elsőt és a vajas lapra fektetjük. Erre tesszük az összes tölteléket, szépen elkenjük rajta. Majd betakarjuk a 3. kinyújtott lappal, amit megkenünk a maradék vaj-olaj keverékkel.
Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik felét behajtjuk a közepéig, majd a másik oldalát is behajtjuk a közepéig, ami után fentről is behajtjuk szintén a közepéig és alulról is behajtjuk.
Ha megkelt megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a magokkal.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy alulra kerüljön a hajtott rész.
Egy éles késsel bevágjuk a tetejét, de ne vágjuk át teljesen.
Ha megkelt, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, napraforgómaggal. (ki mivel szereti).
Tálalás
8 nagy adag lett belőle.
Összedagasztom a hozzávalókat és 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett deszkán 8 db részre osztom, egyenként kinyújtom és kifli formára tekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tes...
Elkészítési idő:Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a fol...
Elkészítési idő:A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint és a felfuttatott élesz...
Elkészítési idő:Mindent összekeverek, bedagasztom. 30 percet kelesztem, majd 180 fokon 35 percet sütöm.
Elkészítési idő: 90 perc