Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Napraforgó


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt
3 ek. olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
kb. 1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez
szezámmag, fekete szezámmag


Töltelékhez:

sonka
tejföl
mustár
erős pista
só, bors
reszelt sajt
hagyma

Elkészítés:


A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.

A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjébe vagy dagasztógép táljába készítjük az összes hozzávalót és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.

Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Megkenjük a töltelékkel:
Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.

Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát:
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk:
Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


El tudom képzelni akár fokhagymás vajjal lekenve és sajttal megszórva, gyönyörű lenne a szélén ropogósra sült sajt. A kolbászos töltelék is jól hangzik, alá kennék valami sajtkrémet, mascarponét. Vagy aszalt paradicsomos-olajbogyós-chilis pesztóval, vagy csak a hagyományos bazsalikomos pesztóval....végtelen lehetőség.
Fantasztikus lehet édes töltelékkel is. Ahhoz is ezt a tésztát használnám, de a sóból csak 1 tk. a cukorból viszont 2-3 ek. mehet bele abban az esetben.

Recept eredete: Limara péksége

Napraforgó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi ropogós kifli
Házi ropogós kifli

A kenyérsütő dagasztó programjában kb 10 perc. 50 percig meleg helyen kelesztettem,majd átmozgattam kicsit. Újabb 40 percnyi pihenés után eldaraboltam,formáztam és újra pihenés k...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Maci tappancsok – zsemle
Maci tappancsok – zsemle

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Mivel ez egy el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Különleges péksüti formázása
Különleges péksüti formázása

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lekváros bukta
Lekváros bukta

Duplájára keleszteni. Zománcos tepsit vajjal kikenni, beletenni a buktákat, úgy hogy teljesen töltsék ki. Fél óráig keleszteni, majd 1 egész felvert tojással lekenni. Sütni. Mikor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk