menu

Családireceptkönyv.hu

Limara JBFK kenyere


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



3 dl víz
2 csapott tk. só
1 dkg friss élesztő
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
1 tk sikér
20-25 dkg öregtészta
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 dkg friss élesztő

Elkészítés:



A vizet, élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a Thermomixben 3p/37fok/2-es fokozaton.
A többi hozzávalót az üstbe tesszük, és 3 percet dagasztjuk.
Kelesztő tálba tesszük, hagyjuk a duplájára kelni. Közben egyszer átgyúrjuk.
Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt majd cipót vagy kenyeret formázunk belőle. Jénait sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük és lefedjük.
Duplájára kelesztjük, majd késsel bevágjuk.
A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vízzel és az előmelegített 230 fokos sütőbe tesszük. Kb. 50 perc alatt készre sütjük. Mikor kész rácsra tesszük hűlni, hideg vízzel lespricceljük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az én öregtésztám:

3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő

Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.
Jó ideje egészen leegyszerűsítve készítem az öregtésztát. Gépbe készítek:

50 dkg BL 80 lisztet
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 dkg friss élesztőt
Újabb kiegészítés:

Cukor nem kell az öregtésztába, ellenben egy pici só igen, így nem fog a tésztánk túlérni.

50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő

Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe.
Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.

Limara JBFK kenyere

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Krémes kroissant levelestésztából
Krémes kroissant levelestésztából

A tésztát fél cm vastagságúra nyújtom, majd kb 15 cm-es háromszögekre vágom A három szögek csúcsával szemközti oldalra egy evőkanál lekvárt, és egy kocka csokit helyezek, majd felt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás batyu
Almás batyu

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. A tölteléket megdinszteljük. Kinyújtjuk. Négyzeteket vágunk ki egyik felét a derelyevágóval bevágjuk, almatölteléket beletesszük, felh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar croissan töltve
croissan töltve

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, majd kb. fél órát kelni hagyjuk. Utána kinyújtjuk kör alakúra, rákenjük a kicsit felolvasztott vajat, és bevagdossuk úgy, hogy a sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
 Lekváros bukta Ili ahogy,... című albumába.
Lekváros bukta Ili ahogy,... című albumába.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk