Hozzávalók:
kb. 14 közepes kiflihez
50 dkg finom liszt átszitálva
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
140 g-os tejföl (nem biztos, hogy kell az egész)
A töltelékhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt trappista sajt
A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell keleszteni, csak felolvasztani a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk - nem kell dagasztani. (Nem biztos, hogy kell hozzá az összes tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára kis adagokban.)
2. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig.
3. Ezután kettévágjuk (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha itt-ott picit kifolyik a töltelék, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtsuk ki. Majd szeleteljük fel a téglalapot 7 egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk.
A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), tehát így összesen 14 kiflink lesz.
4. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető.)
Fázisfotó a munkafolyamatokról
A recept Anyukám régi, besárgult süteményes könyvéből van,
bár én picit kibővítettem és változtattam rajta.
Egyébként édesen is lehet készíteni, tetszés szerinti édes töltelékkel.
...és jöjjön még néhány fotó a kifliről, ha már ilyen sokat sikerült kattintgatnom. :)
Minden hozzávalót összekeverünk és gombócokat készítünk belőle. 15 perc sütési idő (magas gombócokat készítsünk és sütőpapírra helyezzük)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kéz meleg vízben elkeverjük a cukrot, és hozzá adjuk az élesztőt. Így hagyjuk letakarva kb 10-15 percig. Én a kenyér sütő üstjébe tettem bele. Mikor szép habos már, hozzá adjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, olajat, tejfölt. Ízlés szerint szórhatunk a tésztába is magvaka...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesElkészítése: Az élesztőt elmorzsoljuk és az 1 dl langyos tejben egy pici cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk,elkeverjük a sóval,majd bele ütjük a tojást. H...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű