Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt
1 tojás
langyos víz
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
1 kg túró
1 kg magozott meggy
2 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint cukor
A tetejére:
tej
tejföl
A liszthez 1 tojást és annyi langyos vizet adunk, amiben előzőleg feloldottunk 1 kávéskanál sót, hogy félkemény tésztát tudjunk dagasztani. Alaposan ki kell dolgozni a tésztát, majd két cipóra osztjuk és lisztezett nyújtódeszkán egyenként még tovább, szép simára gyúrjuk. Ezután letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket.
A magozott meggyet megcukrozzuk, és hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen. Ha befőttből készítjük, akkor csak kicsöpögtetjük. A túrót ízlés szerint megcukrozzuk, és a két tojás sárgájával, a vaníliás cukorral kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kanalanként a túrós masszába forgatjuk.
Miután a rétestészta pihent az egyik darabot, egy terítőn finom mozdulatokkal elkezdjük kihúzni. Mindig a széleinél fogva, kifele húzzuk és vigyázzunk, hogy lehetőleg ne szakadjon el. Amikor már elérte a terítő méretét, akkor a megmaradt, vastagabb széleket egy éles késsel levágjuk és félretesszük.
A túrós tölteléknek nagyjából a felével megszórjuk a tésztát, majd az édesített meggyel és két oldalról a terítő segítségével, laza mozdulatokkal, hogy levegős legyen a tészta, feltekerjük a rétest. Olyan hosszú darabokra vágjuk, hogy beleférjen a kiolajozott vagy kivajazott tepsibe. A tetejét kevés tejjel meglocsoljuk és kis tejföllel is megkenjük, hogy ropogósra süljön.
A másik cipóval ugyanígy járunk el. A levágott széleket összegyúrjuk, pihentetjük, majd abból és rétest nyújtunk. Célszerű mindkét töltelékből hagyni egy keveset, hogy ebbe a tésztába is maradjon.
Forró sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a margarinnal és a tojás sárgákkal jól elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 dl tejben, amibe belekevertünk 1 tk cukrot, felfuttatjuk. Az élesztőt a l...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KönnyűA tojást habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük utána a reszelt csokoládét, mandulát és szegfűszeget. Nedves kézzel apró golyókat teszünk egy tepsire, közepes tűznél 8-10 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölt, a zsírt, a cukrot és a sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel. Egy nem túl kemény tésztát készítünk, amit három részre osztunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelmelegítem a sütőt 200 ° C-ra. Egy közepes tepsilapon elhelyezek 6 tortilla lapot virágszirom formában, átfedésekkel. A közepén legyen a 7. lap. Egy nagy serpenyőt közepesen m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű