Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zelleres krumplipüré


Írta:

Adag: 6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 és ¼ kiló krumpli

¼ kiló zeller
½ deci tejszín
1 ½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
2 ek vaj (4 deka)
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:


A héjas krumplit körömkefével alaposan megmosom, majd beleteszem egy nagy fazékba. Ráöntök annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórok a vízbe sót és felforralom. Ha már lobogva forr, mérséklem a lángot, és fedő alatt puhára főzöm. Hogy ez mennyi ideig tart, kizárólag a krumpliszemek méretétől függ.

Amíg a krumpli fő, haladok tovább. meghámozom a megmosott zellert, kb. 3x3 centis kockákra vágom, és újra megmosom. A tiszta zellerkockákat egy fazékba szórom, felöntöm bőven vízzel, és teszek a vízhez sót. Ezután felforralom, és amikor zubogni kezd, mérsékelem a tűz erejét. Gyorsan lefedem a fazekat, és kb. 6 perc alatt puhára főzöm a zellert. Utána leszűröm, és félreteszem, hogy kihűljön.

Ha már a krumpli is puha, hideg vizet engedek rá, és meghámozom.

Ezután a krumplit a megfőtt zellerrel együtt egy nagyobb lábosba teszem, és krumplinyomóval összetöröm. A zelleres-krumplis péphez hozzáöntöm a tejszínt és a tejet, rádobom a vajat, és megsózom, megborsozom. Reszelek bele aránylag jelentős mennyiségű szerecsendiót, majd fakanállal összedolgozom és összemelegítem az egészet.

Ehhez takaréklángra állítom az edényt, és a sűrű zelleres- krumplis pürét addig kevergetem, amíg lomhán, ráérősen rotyogni nem kezd. Ekkor lehúzom a tűzről, apróra vágom a petrezselymet. és ráhintem.
1 adag 315 Kcal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sütőben sült ropogós hagymakarikák
Sütőben sült ropogós hagymakarikák

Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót, és a kétféle borsot. Egy másikban a joghurtot, a tojásokat és a lisztet. Sűrű, mártásszerű állaga legyen! A chipszet egy duplakéses a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabgaluska
Zabgaluska

A hozzávalókat összekeverjük, majd forrásban lévő vízbe szaggatjuk és megfőzzük.

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Rántott hagyma
Rántott hagyma

1. Jó nagy hagymafejet 1 centi vastag karikákra szeletelek, vigyázva, ne essen szét, besózom, kicsit hagyom a sóban állni, utána liszt-tojás-zsemlemorzsa panírban megsütöm.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia krumplipüré
Francia krumplipüré

Francia krumplipürét készítettem héjában főtt, áttört sárgaburgonyából, és forralt vaj, tejszín keverékéből. Ízletesre sóztam, kicsit megborsoztam frissen őrölt borssal. A forralt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk