1 és ¼ kiló krumpli
só
¼ kiló zeller
½ deci tejszín
1 ½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
2 ek vaj (4 deka)
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
A héjas krumplit körömkefével alaposan megmosom, majd beleteszem egy nagy fazékba. Ráöntök annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórok a vízbe sót és felforralom. Ha már lobogva forr, mérséklem a lángot, és fedő alatt puhára főzöm. Hogy ez mennyi ideig tart, kizárólag a krumpliszemek méretétől függ.
Amíg a krumpli fő, haladok tovább. meghámozom a megmosott zellert, kb. 3x3 centis kockákra vágom, és újra megmosom. A tiszta zellerkockákat egy fazékba szórom, felöntöm bőven vízzel, és teszek a vízhez sót. Ezután felforralom, és amikor zubogni kezd, mérsékelem a tűz erejét. Gyorsan lefedem a fazekat, és kb. 6 perc alatt puhára főzöm a zellert. Utána leszűröm, és félreteszem, hogy kihűljön.
Ha már a krumpli is puha, hideg vizet engedek rá, és meghámozom.
Ezután a krumplit a megfőtt zellerrel együtt egy nagyobb lábosba teszem, és krumplinyomóval összetöröm. A zelleres-krumplis péphez hozzáöntöm a tejszínt és a tejet, rádobom a vajat, és megsózom, megborsozom. Reszelek bele aránylag jelentős mennyiségű szerecsendiót, majd fakanállal összedolgozom és összemelegítem az egészet.
Ehhez takaréklángra állítom az edényt, és a sűrű zelleres- krumplis pürét addig kevergetem, amíg lomhán, ráérősen rotyogni nem kezd. Ekkor lehúzom a tűzről, apróra vágom a petrezselymet. és ráhintem.
1 adag 315 Kcal
A csirkemellet apróra vágjuk, megfűszerezzük, majd olajon megpirítjuk a hagymával. Ezután kis vízzel puhára főzzük. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk az apróra vágott b...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűTiroli knédli rókagombával Hozzávalók a gombóchoz: 80 dkg burgonya, 2-3 db tojás, 7-10 dkg búzadara, só, bors, frissen reszelt szerecsendió – ízlés szerint; a töltelékhez: 7-8 d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékonyra felszeleteljük (kb 2 mm). Egy kerek sütőformát kikenünk a vaj meg az olaj keverékével, beleállítjuk a krumpliszeleteket kicsit megdöntv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy edényben összekeverjük a lisztet, a sót, és a kétféle borsot. Egy másikban a joghurtot, a tojásokat és a lisztet. Sűrű, mártásszerű állaga legyen! A chipszet egy duplakéses a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű