1,5 kg zöld paradicsom,
45 dkg, cukor
2 citrom leve és reszelt héja
A paradicsomokat megmossuk, majd félbe vágjuk és a fehér kocsányt eltávolítjuk, majd apró darabokra vágjuk.
A felaprított paradicsomot tegyük egy nagy lábasba és kis lángon lefedve addig főzzük, amíg levet nem enged. (ez kb. 40 perc) Néha kavargassuk meg, le ne ragadjon az alja. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a citromok levét és reszelt héját, majd fedő nélkül kis lángon, nagyon gyakran kevergetve főzzük, addig szét nem mállik és zselészerűvé válik (ez kb. 2 óra).
Ezután steril üvegekbe töltjük és fejjel lefelé szárazdunsztba tesszük. Akinek jobban tetszik, az át is passzírozhatja szűrőn, hogy sima legyen, de a kis darabkák csak különlegesebbé teszik a lekvárunkat.
Palacsintába, piskótába, vagy csak pirítósra kenve fogyasszuk!
-az érett sárgadinnyét kettévágjuk,magvait kiszedjük.húsát feldaraboljuk és lemérjük -kilogrammjára 40-50 dkg cukrot számitunk -a dinnyét először főzve besűritjük, -majd hozzáad...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: Közepes- Az apróra vágott almát, a virágfejekkel együtt tiszta (ecettel áttörölt, majd megszárított) fazékba raktam. Hozzáadtam a frissen facsart citrom levét (a magoktól megszűrtem)...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden háznál van hullós alma, olyan, amit már csak a darazsak járnak, jobb esetben, aztán ott rothad el a fa alatt. Az éretlenebb alma tartalmazza a legtöbb pektint, ezért jobb, h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű