40-50 dkg lencse
3 db közepes vöröshagyma
3 db petrezselyem gyökér
2-3 db sárga répa
6-8 cm átmérőjű zeller
3 db babérlevél
30-40 dkg sertés lapocka
1 zöldségleves kocka
1 füstölthús ízesítő kocka
Egy hosszú szál füstölt kolbász
(lehetőleg csípős, de lehet csemege is vagy
vegyesen)
Rántás
Só, bors ízlés szerint
A lencsét kb 1,5 óra áztatás után egy közepes fazékban feltesszük főni az apróra vágott hagymával és a feldarabolt zöldségekkel, egy zöldségleves kockával, egy füstölthús ízesítő kockával és három darab babérkevéllel hideg vízben.
Amikor felforr, belerakjuk a nagyobb darabokra felaprított húst, ezzel főzzük.
Közben elkészítünk egy sötétbarna rántást 2 ek olajból és 1 púpozott evőkanál lisztből. Amikor kész, kicsit hagyni kell hülni, akkor belekeverünk egy púpozott kávéskanál piros paprikát.
Mikor a hús félig megfőtt, akkor megy bele só ízlés szerint, de óvatosan, mert a kolbász is sós.
Amikor majdnem kész, akkor megy bele a rántás. Abba a lábasba merőkanalanként kell szedni a leves levéből amiben a rántás készült, mindegyik után simára kell keverni. Amikor már tejszin sűrűségű akkor belecsorgatjuk a levesbe kavargatás közben.
Amikor összeforrt, mehetnek bele a kolbász darabok és ezzel még 15 percig kell főzni.
Kész
Én a magam részéről zöldségből és babérlevélből meg kolbászból is kb kétszer ennyit teszek bele, de ez az én egyéni ízlésem :)
A rántást apránként kell adagolni, előbb csak keveset és érdemes utánakóstni közben.
Érdemes előző nap megfőzni, mert többször melegítve egyre jobb és jobb.
1. Sós vízben megfőzzük a tésztát. Leszűrjük, 50 g sajttal elkeverjük, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntjük. 2. A szűzpecsenyét 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Sóval, borss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFőzni kell egy olyan sűrű tejbegrízt, amiben megáll a kanál Ha kihűlt, hozzá kell keverni a túrót, és nedves kézzel már gyúrhatjuk is a gombócokat, amiket utána olajon/vajon piríto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük, kevés olajon dinsztelni kezdjük és hozzáadjuk a húst is. A paradicsomokat felszeleteljük, belekeverjük, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűrétegeztem amíg el nem fogyott minden,majd parmezánnál megszórtam a tetejét,fedett jénaiban sült,utolsó 5 percben a tetejét levéve rápirítottam a sajtot.Mivel a nyers hagyma enged...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű