50 dkg tisztított háj ledarálva
1 kg liszt
3 tojás sárgája
4-5 dl tej
3 ek. ecet (10%-os)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 mk. só
A szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!
A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében (a sót az élesztőtől távol!) kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!
Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!
A tésztát bevágjuk a fotón látható módon.Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére. Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.
A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával! Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba vagy nylonzacskóba, s tegyük fagyasztóba.
Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is - majd mutatom, hogy nálunk mi készült belőle :-)
Az élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgáját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy kevés tejben a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és egy csipet sóval elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsiradékot, a vajat és a zsírt, és eldolgo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és jól összedolgozzuk a margarinos liszttel és a citromlével, végül...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát beáztatjuk a citromleves vízbe kb. 40 percre. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, beledaraboljuk a vajat, majd megszórjuk a cukorral. Jól összekeverjük, majd beleönt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű