50 dkg liszt
22 dkg zsír (lehetőleg házi, sütött zsír)
1 tojás sárgája
2,5-3 dl tejföl (2,5 dl teszek bele először! Ha a tészta még nem kellően lágy, akkor még egy keveset beledolgozok)
1/2 ek só
1csomag sütőpor,
Tetejére, köménymag, sajt, ki mit szeret...
A kenéshez a tojás fehérje
Összekeverem a száraz hozzávalókat, utána elmorzsolom benne a zsírt.
Összedolgozom a tojással és a tejföllel.
Ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét éles késsel berácsozom és kisebb mérető szaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapírra teszem, lekenem a tojás fehérjével ,közepes hőfokon (175-180 fok) 20-25 percig sütöm a sütőtől függ, mennyi idő kell neki.
Gyors, egyszerű és finom omlós pogácsák lesznek.
Én a két kisujammal minden pogácsát a közepénél kicsit meggörgetek, ezáltal kicsit magasabbak és kecsesebbek lesznek !
Az élesztőt langyos tejjel csippetnyi cukorral vagy liszttel felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk és a juhtúróval jól elvegyítjük. Lehet egy pici sütőport is beleten...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, nem kell felfuttatni. Cipót formálunk a tésztából, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A tészta egyik felét a felvert tojássa...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA vajat és a lisztet összemorzsoljuk, majd összedolgozzuk a tojásokkal, a tejföllel és a sóval. Kétujjnyira kinyújtjuk, bevagdossuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Előmeleg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű