Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:
1/2 kg liszt,
3 dl langyos víz,
1 kávéskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,
2 teáskanál só,
½ dl olaj,
A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni. Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.
Liszt,cukor só,tojás összekeverni.Hozzá a langyos margarin,tejföl,élesztő. 1/2 óra kelesztés. 3 x 20 p hajtogatni. 2 ujjnyi vastagra nyújtani,rácsozni,szaggatni. Tojással lekenni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A tejfölt, sót, tojások sárgáját, pirospaprikát elkeverem. A liszttel elmorzsolom a margarint/vajat, hozzáadom a reszelt sajtot...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű50 dkg finomlisztet elmorzsoltam 25 dkg vajjal. Adtam hozzá 2 tk. sót és kb. 15 dkg juhtúrót (ennyi maradt belőle). ezekkel is elvegyítettem, majd ment bele 20 dkg kovász, amit 6 ó...
Elkészítési idő: 12 óra Nehézség: KözepesA puhára főtt és kihűlt csülköt húsdarálón ledaráljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt (nem szükséges futtatni). Hozzáadjuk a ledarált csülköt, a sót, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű