Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:
1/2 kg liszt,
3 dl langyos víz,
1 kávéskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,
2 teáskanál só,
½ dl olaj,
A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni. Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzákeverjük a tejet, a cukorral elkevert élesztőt, a tejfölt és összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk és kisujjnyi vastagságúra elnyújtjuk. Megformál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tepsit fagyos zsírral vastagon kikenjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A szalonnát felkockázzuk, épp hogy üvegesre sütjük. A lisztet, kefirt, tojást, sót, egy deci szódavizet tál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa lisztet a margarinnal összedolgozzuk, majd beletesszük a túrót is és avval is egy kicsit tovább dolgozzuk, hűtőben pihentetjük legalább pár órát, akár egy éjszakát, egy napot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű