1/2 kg liszt
25 dkg margarin
5 csapott kk só
1 kk bors(törött)
1 kk fokhagyma granulátum
1 mk chili (őrölt)
2,5 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 kk cukor
1 pohár tejfel (3 dl)
2 tojás
10 dkg füstölt sajt
A 1/2 dl tejbe belemorzsolom az élesztőt, teszek bele 1 kk cukrot és feéfuttatom. A lisztbe belekeverem a sót, borsot, fokhagymaport, chili port és összemorzsolom a margarinnal. Ha elkészült, a lisztmorzsalék közepébe mélyedést csinálok, beleütök 1 tojást, és a második tojás fehérjét. (a sárgája kell a kenéshez.) Hozzáteszem a tejfelt, a sajt egy részét (a többit meghagyom a tetejére) és a felfutott élesztőt. Összegyúrom a tésztát, de a lisztet kézügyben hagyom, mert szükség lehet rá. A tészta akkor van kész, ha leválik a tálról és a kezemről. Cipót alakítok belőle, letakarom és 1 órát kelni hagyom.
Bekapcsolom a sütőt 180°-ra.
A pihenő idő elteltével kisebb cipókra osztva ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, megkenem a tojássárgával, megszórom sajttal vagy valamilyen maggal. Lisztezett késsel stanglikat vágok, amiket azonnal sütőpapíros tepsibe helyezek. A 180°-ra előmelegített sütőbe tolom, 15-20 perc alatt megsül.
1. Először a tejbe tesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. 2. A lisztbe szórjuk a sót, a zsiradékkal elmorzsoljuk. 3. Hozzátesszük a felhabosított élesztőt, majd a tö...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1 tojást 2 dl tejföllel, 2 teáskanál sóval, 25 dkg margarinnal, 0,5 kg finomliszttel és 1 csomag sütőporral géppel bedagasztatjuk. Majd 2 részre osztjuk, és gyúródeszkán kb. 30 cm...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztához a lisztben elkeverem a sót és a sütőport, majd a vajat (vagy a margarint) a liszttel elmorzsolom és annyi tejjel összegyúrom, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. A...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Nyújtjuk,szaggatjuk. Tojással kenjük. Megszórjuk köménymaggal vagy sajttal. 200 C-on sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű