1/2 kg liszt
25 dkg margarin
5 csapott kk só
1 kk bors(törött)
1 kk fokhagyma granulátum
1 mk chili (őrölt)
2,5 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 kk cukor
1 pohár tejfel (3 dl)
2 tojás
10 dkg füstölt sajt
A 1/2 dl tejbe belemorzsolom az élesztőt, teszek bele 1 kk cukrot és feéfuttatom. A lisztbe belekeverem a sót, borsot, fokhagymaport, chili port és összemorzsolom a margarinnal. Ha elkészült, a lisztmorzsalék közepébe mélyedést csinálok, beleütök 1 tojást, és a második tojás fehérjét. (a sárgája kell a kenéshez.) Hozzáteszem a tejfelt, a sajt egy részét (a többit meghagyom a tetejére) és a felfutott élesztőt. Összegyúrom a tésztát, de a lisztet kézügyben hagyom, mert szükség lehet rá. A tészta akkor van kész, ha leválik a tálról és a kezemről. Cipót alakítok belőle, letakarom és 1 órát kelni hagyom.
Bekapcsolom a sütőt 180°-ra.
A pihenő idő elteltével kisebb cipókra osztva ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, megkenem a tojássárgával, megszórom sajttal vagy valamilyen maggal. Lisztezett késsel stanglikat vágok, amiket azonnal sütőpapíros tepsibe helyezek. A 180°-ra előmelegített sütőbe tolom, 15-20 perc alatt megsül.
A tojássárgával kikeverem az összes hozzávalót, A tésztát téglalapra kinyújtom kb. 1 cm-re, megkenem a kissé felvert fehérjével, megszórom szezámaggal, s kicsit rá is nyomkodom...
Elkészítési idő:1. A lisztet a rámával, sajttal, sóval és a tejföllel összemorzsoljuk, beleöntjük a langyos,cukros tejben felfuttatott élesztőt és szép tésztát gyúrunk belőle. Fél cm vastagra nyú...
Elkészítési idő: 1 óra