50 dkg liszt
20+5 dkg margarin /az 5 dkg kenéshez kell/
1+1 tojás /1 bele, 1 a tetejére/
1 pohár tejföl /kis pohár/
2 dkg élesztő
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
A tejfölbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom, bele morzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A liszthez hozzáadom a margarint. Lehet belemorzsolni vagy apróra beleszeletelni. A közepébe mélyedést csinálok, majd ide teszem a tojást, a sót és a felfuttatott tejfölt. Alaposan összegyúrom.
Közepesen keménynek kell lennie. Letakarva 30 percig pihentetem. Ezt követően kinyújtom és az 5 dkg /lágy/margarinnal megkenem. Ezután, mint a bejglit feltekerem, ellapítom és a két végét egymásra hajtom. Így hagyom pihenni most már hideg helyen néhány órát, de akár egész éjszakát is. Attól függ, mennyi időnk van. A pihentetés után még kétszer, /30 perc szünetekkel/ hajtogatom, most már kenés nélkül. Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A kimaradt részeket is pogácsaformára alakítom. Kétszeresére kelesztem, majd megkenem a felvert tojással és előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütöm.
A hozzávalókat összekeverjük. Minimum egy órára hűtőben pihentetjük. Sütőpapírra kanállal kiadagoljuk, egészen vékonyra lapogatjuk. 200 fokos sütőben 10-15 perc. Még forrón megmozg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA kókuszzsírt kissé megolvasztottam, a nyers céklát lereszeltem, majd minden hozzávalót a késes aprítóba tettem, és ez szépen el is végezte a munka piszkos részét helyettem. Ennek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos folyadékban elkeverem az élesztőt. A margarint elmorzsolom a sós, sikéres liszttel, hozzá az élesztős tej, a tejfölben elkevert tojássárga, túró, összedolgozni, keleszteni....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral,élesztővel,tejföllel és a sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, kb. 4 mm-re,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,majd minden 2. darab közepét kisebb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű