50 dkg liszt
20+5 dkg margarin /az 5 dkg kenéshez kell/
1+1 tojás /1 bele, 1 a tetejére/
1 pohár tejföl /kis pohár/
2 dkg élesztő
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
A tejfölbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom, bele morzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A liszthez hozzáadom a margarint. Lehet belemorzsolni vagy apróra beleszeletelni. A közepébe mélyedést csinálok, majd ide teszem a tojást, a sót és a felfuttatott tejfölt. Alaposan összegyúrom.
Közepesen keménynek kell lennie. Letakarva 30 percig pihentetem. Ezt követően kinyújtom és az 5 dkg /lágy/margarinnal megkenem. Ezután, mint a bejglit feltekerem, ellapítom és a két végét egymásra hajtom. Így hagyom pihenni most már hideg helyen néhány órát, de akár egész éjszakát is. Attól függ, mennyi időnk van. A pihentetés után még kétszer, /30 perc szünetekkel/ hajtogatom, most már kenés nélkül. Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A kimaradt részeket is pogácsaformára alakítom. Kétszeresére kelesztem, majd megkenem a felvert tojással és előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütöm.
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzákeverjük a tejet, a cukorral elkevert élesztőt, a tejfölt és összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk és kisujjnyi vastagságúra elnyújtjuk. Megformál...
Elkészítési idő:A tejet összekeverjük a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és 2-3 evőkanál liszttel. Megvárjuk, hogy a tetején vastag, halványbarna hab képződjön. A liszhez hozzáadjuk a vaj eg...
Elkészítési idő:Összegyúrni Kb 3mm vastagra kinyújtani Egész tojással lekenni Reszelt sajttal megszórni Vékony csíkokra vágni Forró sütőben kisütni, hamar kész Nekem 3 nagy tepsi ropi lett.
Elkészítési idő: