50 dkg liszt
20+5 dkg margarin /az 5 dkg kenéshez kell/
1+1 tojás /1 bele, 1 a tetejére/
1 pohár tejföl /kis pohár/
2 dkg élesztő
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
A tejfölbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom, bele morzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A liszthez hozzáadom a margarint. Lehet belemorzsolni vagy apróra beleszeletelni. A közepébe mélyedést csinálok, majd ide teszem a tojást, a sót és a felfuttatott tejfölt. Alaposan összegyúrom.
Közepesen keménynek kell lennie. Letakarva 30 percig pihentetem. Ezt követően kinyújtom és az 5 dkg /lágy/margarinnal megkenem. Ezután, mint a bejglit feltekerem, ellapítom és a két végét egymásra hajtom. Így hagyom pihenni most már hideg helyen néhány órát, de akár egész éjszakát is. Attól függ, mennyi időnk van. A pihentetés után még kétszer, /30 perc szünetekkel/ hajtogatom, most már kenés nélkül. Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A kimaradt részeket is pogácsaformára alakítom. Kétszeresére kelesztem, majd megkenem a felvert tojással és előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütöm.
Egy dl langyos, cukros tejen az élesztőt felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olvasztott margarint, kacsazsírt, joghurtot, 2 egész tojást, 10 dkg reszelt sajtot, áttört túrót, kovászt, maj...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 evőkanál lisztet is hozzáadva, hogy kovászt készítsünk. 2. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit fél óráig kelesztünk. 3. Ezután...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézFőzzük a krumplit héjában puhára, törjük össze. Az élesztőt futtassuk fel a cukros langyos tejben. Gyúrjuk össze a tésztát. Pihentessük lefedve míg kb. a duplájára kel, ez tél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben keverjük el az élesztőt, majd adjuk a liszthez. Tegyük bele a sót, a cukrot, a puha vajat és a tojást is, és nagyon alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki. Letakarva, meleg...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes