Családireceptkönyv.hu

Tagliatelle alla pomarola - tészta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kell tehát 40 dkg durum liszt
1/2 evőkanál só
1 evőkanál olivaolaj (nyilván...)
pár csavarintás frissen őrölt bors
1 tojás 10 deka lisztenként, tehát jelen esetben 4 db. Alternatívaként tojás helyett rakhatunk bele víz+fehérbor (inkább száraz) elegyet. Apró trükk, hogy pl raviolihoz több fehérjét kell adni, hogy nyúlósabb, könnyen formázható legyen.
1 dl száraz fehérbor (lehet víz is)

Elkészítés:


Az egészet egy tálban, majd később nyűjtódeszkán összegyúrjuk, ha kell, teszünk bele még lisztet.
Akkor jó, ha nem ragad, és masszív.
Minimum egy órára folpackba csavarva hűtőbe tesszük. (Addig lehet foglalkozni a menü többi részével, például a hússal).
Ha letelt az 1 óra, kivesszük a hűtőből. Láthatóan és tapinthatóan összeérik.
4 részre vágjuk, és lisztezett nyújtófán egyenként kinyújtjuk. Namost, a nyújtás az nem úgy van, hogy csak nekiesünk, és lapítjuk!!!! Itt megint fontos okosságok jönnek:
Erőt mindig csak a nyújtófa tolásakor fejtünk ki. Magunk fel csak gurítjuk.
Minden egyes nyújtás után 90 fokot fordítunk rajta, plusz átfordítjuk a másik oldalára is. Ha kell, lisztezzük, hogy ne ragadjon.
Ha már kb 2 mm vékony, és kezd fodrozódni, meg esetleg nagy, tovább vékonyíthatjuk úgy hogy feltekerjük óvatosan a nyújtófára, és közben a kezünkkel finoman kifelé simogatjuk, amíg el nem érjük a kívánatos 1 mm-t.
Ezután 2 irányból (szemből) feltekerjük, és éles késsel csíkokra vágjuk.
ttól függően, milyen szélesre sikerül, más lesz a neve, a 3 mm-es a tagliatelle. Persze a vágásnak is van trükkje, de azt nem tudom elmagyarázni. Inkább gyertek át, csinálunk együtt, és megmutatom. :-)
Most egy olyan rész következik, ahol a vizuális típusok előnyben lesznek... Ha kb 10 cm-t felvágtunk, óvatosan alácsúsztatjuk a kést, és felemeljük. Ekkor 2 irányba szépen kitekeredik.
Tádámmm! Ezért kellett szembe feltekerni! Most kicsit elfordítjuk a kést, hogy beférjen a résbe a kezünk. A szabad kezünkkel benyúlunk, és átvesszük a késről a tésztákat (nagyon vigyázzunk, hogy közben ne vágjuk le az ujjunkat). Letesszük a kést, és a felszabaduló kezünkkel átfogjuk az összes tésztavéget, majd egy csavarintott mozdulattal tálcára helyezzük. Remélem tudtatok követni...
Főzés előtt pihenget, de nem szabad hagyni kiszáradni, mert akkor törni fog.
Ez a recept nem száraztésztához való, túl sok benne a tojás. Viszont le lehet fagyasztani, és a fagyasztóból közvetlenül a forró főzővízbe dobható.
Főzés: bazira lobogó forró vízben főzzük, nem kell bele olaj, csak kis só, az is csak forrás után.
Olajat csak a ravioli főzéshez használnak a főzővízben, mert az hajlamos összetapadni.
2-3 perc alatt megfő, ekkor leszűrjük.
Tálalás a szósszal:
A leszűrt tésztát egyből a szószhoz adhatjuk, ekkor lightosabb lesz, azonban a helyi szokás a következő:
Nagy serpenyőben (amibe majd az egész hóbelevanc egyből befér) olvasztunk 5 dkg vajat+fél deci oliva olajat. Hozzáöntjük a szószt, majd beleszedjük a tésztát.
Bazsalikomlevéllel a tetején tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sonkás sajtos krumplilepény
Sonkás sajtos krumplilepény

A krumplit megfőzzük, majd pürésítjük, hozzáadjuk a tojást, sót és borsot, melyet ízlés szerint adagolunk. Hozzáadunk annyi lisztet, ami felveszi a nedvességet, és egy nem túl rag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi vajas tészta - alaprecept
Házi vajas tészta - alaprecept

Először a vajas tömeget készítjük el, amihez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centivastag téglalapra alakítjuk, háztartási fóliába csomagoljuk és felhasználásig hűt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Kínai csirke rizstésztával
Kínai csirke rizstésztával

Csirkemellet megmossuk, felkockázzuk. Egy tálba rakjuk (a fokhagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk) a többi hozzávalókkal együtt. Alaposan összekeverjük, és betesszük a hűtőbe. Há...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tonhalas spagetti
Tonhalas spagetti

Egy kevés olajon enyhén megpirítjuk a fokhagymát, majd ráöntjük a leszűrt tonhalat. Átforgatjuk párszor, majd felöntjük a paradicsompürével. Hozzáadjuk a fűszereket, enyhén cukrozz...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk