A túrógombóchoz:
- 12,5 dkg túró,
- 1 tojás,
- egyharmad bögre búzadara (4 dkg),
A leveshez:
- 50-60 dkg földieper,
- kétharmad bögre natúr joghurt (megfelel egy kis poharasnak),
- háromnegyed bögre habtejszín vagy tej (2 dl),
- negyed-fél bögre porcukor (5-10 dkg),
Először a túrógombócot készítjük el: A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük legalább egy-két órára pihenni.
Az epret megmossuk, majd úgy az egyharmadát félretesszük.
Az eper másik kétharmadát felekbe, ha nagyobbak negyedekbe vágjuk, majd egy blenderbe dobáljuk. Ha nem blendert, hanem botmixert használunk, akkor egy kisebb tálba, ami körülbelül másfél-két literes.
Az eperre mehet a joghurt és a cukor. Utóbbiból első körben csak negyed bögrényit tegyetek, mert lehet, hogy ez epretek önmagában is elég édes.
Az egészet szépen összeturmixoljuk, kóstoljuk, és pótoljuk, ami nekünk még belefér.
Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá a habtejszínt, csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, hiszen levest szeretnénk nem habot, de egy pici habosság viszont emel a levesünkön, nem is keveset. Tehát nem túlkeverni, de a tejszín az kell!
Lobogó, forró vízbe enyhén púpos teáskanálnyi gombócokat gömbölygetünk a túrós keverékünkből, melyeket lassan a vízbe engedünk. Érdemes a gömbölygetést vizes kézzel végezni.
Közepes hőmérsékleten főzzük őket kb. 4 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Egyébként onnantól számolva, hogy a gombócok szépen felúsznak a víz tetejére, már csak nagyjából 2 perc, és elkészülnek, de minden esetben vágjátok egyet el, mert az a biztos!
A levesünket a túrógombócokkal és a félretett eperrel tálaljuk!
A baguettet negyedeljük, így könnyebben kivághatjuk a belsejét. Mind a 4 darab belsejét kiszedjük egy kés segítségével. A spenótot leforrázzuk ( forróvízbe dobjuk pár percre, hogy...
Elkészítési idő:Pudingot főzünk. A gáztól levéve hozzáadjuk a csokit,simára keverjük. A meleg pudinghoz egyesével hozzáadjuk az 5-10 percig hideg vízben megpuhított zselatin-lapokat. Hagyjuk ki...
Elkészítési idő: 1 óraMegfőzzük héjában a krumplikat, majd hosszában elfelezzük. A belsejét kiskanállal kikaparjuk, ügyelve arra, hogy min. 1 cm pereme maradjon. Ezután olajon megpároljuk a húst a fo...
Elkészítési idő: