Tészta hozzávalói:
- 1 kg héjában főtt krumpli,
- 25 dkg liszt,
- 5 db tojás,
- 5 dkg liszt a szóráshoz,
- 10 g só,
Tejszínes spenót hozzávalói:
- 500 g friss leveles spenót,
- 250 ml tejszín,
- 30 g vaj / zsír,
- 100 g vöröshagyma,
- 3 g só,
- 6 g fokhagyma (kb. 3 gerezd),
- kevés őrölt bors,
- reszelt sajt, ízlés szerint,
Burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egynemű tésztává, majd ujjnyi vastag hengereket sodrunk belőle. Nagyjából a szélességével megegyező hosszúságú "párnácskákat” vágunk belőle.
Villával mintázhatjuk a tetejét.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, méretétől függően 2-5 perc.
A kész gnocchit kiszedjük a főzővízből és lecsöpögtetjük.
Ha az elkészített mennyiség több, mint amit elfogyasztunk, akkor így kifőzve fagyasszuk le. Felhasználáskor, kiengedés után dolgozhatunk vele tovább.
Ehhez az olasz eredetű tésztához illenek a tejszínes, a paradicsomos, sajttal megszórt mártások.
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
A vöröshagymát a vajban megpároljuk, rádobjuk a spenótot, a sót, a borsot és az apróra vágott fokhagymát. Elkeverjük, ha megfonnyadt ráöntjük a tejszínt és forráspontig melegítjük. A kifőtt gnocchit ebbe a “mártásba” forgatjuk bele.
Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Fogyaszthatjuk csak így “magában”, de lehet húsok, halak körete is.
A sárgarépát megtisztítás után hasábokra, vagy vastagabb karikára vágom, és serpenyőben vajon 5 percig pirítom. Ezután beleöntöm a bort és a narancslevet. Felforralom, majd hozzáa...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA tököt lereszeljük, besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. A vöröshagymát felaprítjuk. A feta vagy krémfehér sajtot kisebb kockákra vágjuk. Mindezt a préselt fokhagymával, a resz...
Elkészítési idő: 45 Nehézség: KönnyűA kiflit felkockázzuk (1cm), leöntjük forró zsírral,és 1,5 dl ferró tejjel. A tojásokat felverjük, hozzá adunk 1 dl tejet, sót, borsot. A kiflire öntjük. Rászorjuk a lisztet, elkev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőző nap megtisztítjuk a burgonyát, és vékony szeletekre vágjuk. Beletesszük egy fazékba, ráöntjük a tejszínt és a tejet, beledobjuk a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd folyt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű