Tészta hozzávalói:
- 1 kg héjában főtt krumpli,
- 25 dkg liszt,
- 5 db tojás,
- 5 dkg liszt a szóráshoz,
- 10 g só,
Tejszínes spenót hozzávalói:
- 500 g friss leveles spenót,
- 250 ml tejszín,
- 30 g vaj / zsír,
- 100 g vöröshagyma,
- 3 g só,
- 6 g fokhagyma (kb. 3 gerezd),
- kevés őrölt bors,
- reszelt sajt, ízlés szerint,
Burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egynemű tésztává, majd ujjnyi vastag hengereket sodrunk belőle. Nagyjából a szélességével megegyező hosszúságú "párnácskákat” vágunk belőle.
Villával mintázhatjuk a tetejét.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, méretétől függően 2-5 perc.
A kész gnocchit kiszedjük a főzővízből és lecsöpögtetjük.
Ha az elkészített mennyiség több, mint amit elfogyasztunk, akkor így kifőzve fagyasszuk le. Felhasználáskor, kiengedés után dolgozhatunk vele tovább.
Ehhez az olasz eredetű tésztához illenek a tejszínes, a paradicsomos, sajttal megszórt mártások.
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
A vöröshagymát a vajban megpároljuk, rádobjuk a spenótot, a sót, a borsot és az apróra vágott fokhagymát. Elkeverjük, ha megfonnyadt ráöntjük a tejszínt és forráspontig melegítjük. A kifőtt gnocchit ebbe a “mártásba” forgatjuk bele.
Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Fogyaszthatjuk csak így “magában”, de lehet húsok, halak körete is.
Nem mértem, de max 20 perc alatt készen van vele az ember. Lehet önmagában simán mártogatóssal, rizzsel, tartárral, áfonya szósszal ki hogyan szeretné. A fiaim kb. 10 perc alatt el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHéjában megfőzzük a krumplit. Még melegen meghámozzuk, villa segítségével. Összetörjük a krumplit, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, a tejet és ízlés szerint a szerecsendiót. Össz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa hagymát apróra vágjuk és a margarinon kicsit megpiritjuk -bele keverjük a megmosott rizset ...együtt piritjuk -felengedjük a húsleves lével ..a rizs mennyiségének kétszere...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet tálban elvegyítjük 1/2 tk sóval. Ráforgácsoljuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyorsan simára...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű