Tészta hozzávalói:
- 1 kg héjában főtt krumpli,
- 25 dkg liszt,
- 5 db tojás,
- 5 dkg liszt a szóráshoz,
- 10 g só,
Tejszínes spenót hozzávalói:
- 500 g friss leveles spenót,
- 250 ml tejszín,
- 30 g vaj / zsír,
- 100 g vöröshagyma,
- 3 g só,
- 6 g fokhagyma (kb. 3 gerezd),
- kevés őrölt bors,
- reszelt sajt, ízlés szerint,
Burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egynemű tésztává, majd ujjnyi vastag hengereket sodrunk belőle. Nagyjából a szélességével megegyező hosszúságú "párnácskákat” vágunk belőle.
Villával mintázhatjuk a tetejét.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, méretétől függően 2-5 perc.
A kész gnocchit kiszedjük a főzővízből és lecsöpögtetjük.
Ha az elkészített mennyiség több, mint amit elfogyasztunk, akkor így kifőzve fagyasszuk le. Felhasználáskor, kiengedés után dolgozhatunk vele tovább.
Ehhez az olasz eredetű tésztához illenek a tejszínes, a paradicsomos, sajttal megszórt mártások.
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
A vöröshagymát a vajban megpároljuk, rádobjuk a spenótot, a sót, a borsot és az apróra vágott fokhagymát. Elkeverjük, ha megfonnyadt ráöntjük a tejszínt és forráspontig melegítjük. A kifőtt gnocchit ebbe a “mártásba” forgatjuk bele.
Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Fogyaszthatjuk csak így “magában”, de lehet húsok, halak körete is.
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékonyra felszeleteljük (kb 2 mm). Egy kerek sütőformát kikenünk a vaj meg az olaj keverékével, beleállítjuk a krumpliszeleteket kicsit megdöntv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzemélyenként 12 dkg héjában főtt meghámozott és burgonyanyomón melegen áttört burgonyát 4 dkg liszttel, pici sóval deszkán jól összegyúrunk. (Ha legalább 3-4 személyre készül, 1 t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát finomra vágjuk, a zsírt kb. 2 literes lábasba téve, megforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát és mérsékelt tűzön, állandó keveréssel halvány rózsaszínűre pirítjuk (erős tűzö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Tisztítsd meg és vágd fel a zöldségeket. Tedd bele őket egy hőálló tálba. Készítsd el a szószt és oszlasd el egyenletesen a zöldségeken. Borítsd...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű