Családireceptkönyv.hu

Sajtos leveles sütemény/Gabriella


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 60 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 ek. zsír
- 1 ek. só
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
- + a tetejére tojásfehérje, szezámmag, lenmag, köménymag

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgákat (a fehérjét betesszük a hűtőbe, jó lesz a tetejét kenni majd). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Végül a tejfölt adjuk hozzá fokozatosan, nem biztos, hogy kell bele 1 dl - annyit adjunk hozzá, hogy egy jó lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva fél órát pihentetjük.
Fél óra elteltével a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, rászórjuk a reszelt sajt 2/3 részét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtjuk (vagyis összehajtjuk a rudat).
Ezután kétfelé vágjuk a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra, megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, szezámmaggal, lenmaggal (ki mivel szereti). Enyhén rányomkodjuk, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a rudakat és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Sajtos leveles sütemény/Gabriella

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Limara új kenyere
Limara új kenyere

A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ágnes
Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)
Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)

Összeállítjuk az anyagokat a fele reszelt sajttal. Negyed órát pihentetjük a tésztát, majd kinyűjtjuk derelyevágóval feldaraboljuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. S...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Írta: Éva
Túrós-sajtos rúd
Túrós-sajtos rúd

A lisztet a sóval és puha vajjal elmorzsoljuk, majd beletesszük a túrót és jól átgyúrjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük, majd fél cm vékonyra nyújtjuk és megkenjük a tetejét a felv...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar VENDÉGVÁRÓ, SAJTOS ROPOGÓS
VENDÉGVÁRÓ, SAJTOS ROPOGÓS

Egy tálba öntsük a lisztet keverjük el a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal morzsolgassuk el a margarint. Adjuk hozzá a sót, a tejfölt és egy marék reszelt sajtot. Lazán gyúrjuk...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk