menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos leveles sütemény/Gabriella


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 60 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 ek. zsír
- 1 ek. só
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
- + a tetejére tojásfehérje, szezámmag, lenmag, köménymag

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgákat (a fehérjét betesszük a hűtőbe, jó lesz a tetejét kenni majd). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Végül a tejfölt adjuk hozzá fokozatosan, nem biztos, hogy kell bele 1 dl - annyit adjunk hozzá, hogy egy jó lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva fél órát pihentetjük.
Fél óra elteltével a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, rászórjuk a reszelt sajt 2/3 részét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtjuk (vagyis összehajtjuk a rudat).
Ezután kétfelé vágjuk a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra, megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, szezámmaggal, lenmaggal (ki mivel szereti). Enyhén rányomkodjuk, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a rudakat és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Sajtos leveles sütemény/Gabriella

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
A kovász
A kovász

30 dkg kenyérliszt 3 dl víz 1 dkg friss élesztő A hozzávalókat alaposan elkevertem, majd a tálat egy fóliával szorosan lefedtem és 5-6 órára magára hagytam. Ezalatt a tészta meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: józsefné
Vajdasági sós csiga
Vajdasági sós csiga

Az élesztőt egy kevés tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba mérjük, belekeverjük a sót, hozzáöntjük az élesztőt és a maradék tejet. Összegyúrjuk egynemű nyú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Pogácsa
Pogácsa

A tejet, margarint, és a sót felforralom, majd belekeverem a lisztet, a tojást, tömlős sajtot. Megvárom míg kihűl (ha szükséges beleteszem a hűtőbe). Nagyon lisztes kézzel, mert lá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hidegen kelesztett burgonyás pogácsa
Hidegen kelesztett burgonyás pogácsa

A cukros langyos tejbe morzsolt élesztőt fölfuttatjuk. Az összes hozzávalót összegyúrjuk egy nagy tálban. Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz a tészta. A tésztát lazán letakarjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk