30dkg. marhahús
.félfejvöröshagyma(6-7dkg.)
.1tojás(vagycsakasárgája)
.2tk.dijonimustár
.2tk.worchestershire-szósz
.4vékonyszelet gruyèresajt
.só,bors,cukor
. ghí-tisztítottvaj
.4db. Hamburgerzsemle
.2paradicsom
.2csemegeuborka
. ketchup (heinz)
1. Egy serpenyőbe kevés olajat teszek, belereszelem a hagymát, egy csipet sóval és cukorral megszórom, majd megdinsztelem. Félreteszem kihűlni.
2. A húst a lehető legapróbbra vagdosom és egy keverőtálba teszem. Sózom, borsozom, hozzáadom a mustárt, a worchestershire-szószt, a hagymát és a tojássárgáját.
3. Kézzel alaposan összedolgozom és négyfelé osztom. Ha esetleg túl lágy lenne a keverék, nem lehet formázni, egy kevés panírmorzsával, vagy morzsa-parmezán keverékkel sűríthetjük.
4. Vizes kézzel golyókat formázok a húskeverékből, majd lelapítom. Zsírpapírra teszem és fél-egy órára a hűtőbe rakom. Ez azért kell, hogy jobban összeálljon a hús, sütéskor ne essen szét, és az ízek is jobban összeérnek.
5. A hamburgerzsemléket kettévágom, és száraz serpenyőben megpirítom a vágott felüket.
6. A serpenyőben ghít vagy vajat forrósítok, és beleteszem a húspogácsákat, egy-két percig sütöm, majd megfordítom és ráfektetek egy szelet sajtot, úgy sütöm tovább a másik felét. Én nem szeretem teljesen átsütve, így elég oldalanként egy-másfél perc a húspogácsa vastagságától függően. De aki átsütve szereti, az tovább süsse, és közepesnél erősebb lángon, ne teljes hőfokon.
7. A kisült húst a zsemlére teszem, meglocsolom kevés ketchuppal, rakok rá paradicsom és uborka karikákat, rá a zsemle kupakja és kész!
A lisztet, a tojást, a tejfölt és a sót összegyúrjuk. Amilyen vékonyra csak lehet, kinyújtjuk. a zsírt felolvasztjuk, majd belekeverjük a 3 púpozott ek lisztet és megkenjük vele a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűSterilizáljunk befőttesüvegeket. A fokhagymákat hámozzuk meg. Tegyük a gerezdeket egy kisebb edénybe, öntsünk rájuk annyi olívaolajat, hogy ellepje őket. Tegyük fel a tűzhel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot lereszeljük. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd 1 ek zsiradékkal kikenünk egy 25x40cm-es magasabb falú tepsit. A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt, 1 kk sót,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVízből, cukorból, ecetből levet készítek, mint az uborkasalátának. Ha a cukor nem olvad, fel, egy kicsit megmelegítem. Adok hozzá egy csipet sót, és egy nagyon pici (kb. fél késheg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Nehéz