Családireceptkönyv.hu

Párizsi krém(ganache)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Csokoládé
Tejszín
Vaj

Elkészítés:


A csokoládét törd darabokra, és tedd egy tálba.Forrósítsd fel a tejszínt és a vajat. Nem kell teljesen felforralni, csak addig melegítsd, amíg az edény szélén apró buborékok meg nem jelennek. Öntsd a forró tejszínt a csokoládéra, és várj egy percet, amíg elkezd olvadni.Keverd át néhányszor a csokoládét, amíg teljesen fel nem olvad, és egyneművé nem válik.A ganache vagy párizsi krém kész. A felhasználástól függően esetleg kihűteni szükséges, vagy készítéskor további hozzávalókat – pl. finom alkoholt, cukrot – lehet hozzá adni. Ezt minden esetben az adott recept mondja meg.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csoki és a tejszín aránya

A ganache krém különböző arányban tartalmazza a csokoládét és a tejszínt.

Nagyjából 1:1 arány esetén – vagyis pl. 250 g csokihoz 250 ml tejszín – valóban krémről beszélünk, ami süteményekben krémként vagy tortabevonóként használható.
2:1 arány esetén – 250 g csokoládé és 125 ml tejszín – sűrűbb krémet, kihűtve szilárd de jól formázható állagot kapunk, amit pl. a trüffel alapanyagaként használhatunk.
3:1 arány esetén a ganache krém kihűtve már vágható.
A vaj mennyisége

Tradicionálisan a ganache-hoz nem szükséges vajat adni. Általában akkor adunk hozzá vajat, ha selymesebb, csillogóbb krémet szeretnénk.



Illetve amit Magyarországon fontos megjegyezni, hogy az itthon normál kereskedelmi forgalomban kapható legjobb tejszín is csak 30%-os zsírtartalmú, míg nálunk fejlettebb gasztro kultúrával rendelkező területeken a ganache esetén 35-40%-os tejszínt használnak. Tehát egy kevés vaj azért is jól jön bele, hogy ellensúlyozza a gyengébb tejszínt.

Vajból semmiképp sem kell sok, ízlés és az elvárt selymesség függvényében a felhasznált csokoládé 5-20%-át add. Vagyis a fenti példában 250 g csokihoz 1 dkg és 5 dkg közötti vajat.

Párizsi krém(ganache)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bory mama
Háromízű szelet,nem kell sütni
Háromízű szelet,nem kell sütni

Főzzük meg külön-külön a pudingokat (1 pudinghoz 4 dl tej és 40 g cukor). A tepsi aljára teszünk 1 sor kekszet. Ráöntjük a banán pudingot. A tetejére teszünk egy újabb sor kekszet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Vaki
Felhősüti
Felhősüti

Olvaszd fel a csokoládét vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben. Ezután add hozzá a krémsajtot és addig keverd, amíg egyenletes állagú lesz. Válaszd szét a tojásokat, és a sárgájá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Golyó - Mákos hólabda
Golyó - Mákos hólabda

A mákot felöntjük tejjel és vízzel, majd édesítjük. Addig főzzük lassú tűzön, ameddig szépen besűrűsödik. Ha kell utólag is pótolhatjuk még a folyadékot. (Kb. 70:30 arányban tej és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk