Családireceptkönyv.hu

Párizsi krém(ganache)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Csokoládé
Tejszín
Vaj

Elkészítés:


A csokoládét törd darabokra, és tedd egy tálba.Forrósítsd fel a tejszínt és a vajat. Nem kell teljesen felforralni, csak addig melegítsd, amíg az edény szélén apró buborékok meg nem jelennek. Öntsd a forró tejszínt a csokoládéra, és várj egy percet, amíg elkezd olvadni.Keverd át néhányszor a csokoládét, amíg teljesen fel nem olvad, és egyneművé nem válik.A ganache vagy párizsi krém kész. A felhasználástól függően esetleg kihűteni szükséges, vagy készítéskor további hozzávalókat – pl. finom alkoholt, cukrot – lehet hozzá adni. Ezt minden esetben az adott recept mondja meg.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csoki és a tejszín aránya

A ganache krém különböző arányban tartalmazza a csokoládét és a tejszínt.

Nagyjából 1:1 arány esetén – vagyis pl. 250 g csokihoz 250 ml tejszín – valóban krémről beszélünk, ami süteményekben krémként vagy tortabevonóként használható.
2:1 arány esetén – 250 g csokoládé és 125 ml tejszín – sűrűbb krémet, kihűtve szilárd de jól formázható állagot kapunk, amit pl. a trüffel alapanyagaként használhatunk.
3:1 arány esetén a ganache krém kihűtve már vágható.
A vaj mennyisége

Tradicionálisan a ganache-hoz nem szükséges vajat adni. Általában akkor adunk hozzá vajat, ha selymesebb, csillogóbb krémet szeretnénk.



Illetve amit Magyarországon fontos megjegyezni, hogy az itthon normál kereskedelmi forgalomban kapható legjobb tejszín is csak 30%-os zsírtartalmú, míg nálunk fejlettebb gasztro kultúrával rendelkező területeken a ganache esetén 35-40%-os tejszínt használnak. Tehát egy kevés vaj azért is jól jön bele, hogy ellensúlyozza a gyengébb tejszínt.

Vajból semmiképp sem kell sok, ízlés és az elvárt selymesség függvényében a felhasznált csokoládé 5-20%-át add. Vagyis a fenti példában 250 g csokihoz 1 dkg és 5 dkg közötti vajat.

Párizsi krém(ganache)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csokis ropogós
Csokis ropogós

Elkészítés: A szezámpelyhet keverd össze a hozzávalókban felsoroltakkal Ha esetleg kicsik a tojások, akkor nyugodtam üss hozzá még egyet, ha pedig nagyok lennének, és folyós a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Osvježavajući kolač od dunja
Osvježavajući kolač od dunja

1. Od maslaca, šećera, jaja i brašna pomiješanog s praškom za pecivo umijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati. 2. Tijesto razvaljajte i stavite u okrugl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi csoki
Házi csoki

Elkészítés: Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal. A tejport és a kakaót alaposan összekeverjük egy tálban, hogy egyáltalán ne maradjanak pici csomók. Egy kisebb edénybe beletö...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Nikolett
Ferrero Rocher kocka
Ferrero Rocher kocka

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket 2 csomag vanilin cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat is 150 gramm cukorral fehéredésig verjük. Adjuk hozzá a pi...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk