15 dkg liszt
6 dkg kakaópor
fél csomag sütőpor
20 dkg kristálycukor
1/4 teáskanál gyömbérpor
1/4 teáskanál vaníliaőrlemény vagy 1 vanília kikapart bele
csipet só
6 dkg vaj
2 db tojás
kb. 3 evőkanál porcukor
A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a gyömbérport, a vaníliaőrleményt, csipet sót és a sütőport össze kell keverni. Majd bele kell morzsolni a hideg felkockázott vajat, végül pedig a két felvert tojást, és az egészet össze kell gyúrni. Folpackkal le kell takarni, és fél órára hűtőbe kell tenni.
Dió nagyságú golyókat kell formázni a tésztából, amelyeket alaposan meg kell forgatni a porcukorban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kell pakolni a porcukros golyókat, jó távol egymástól. Egy szabvány tepsibe 12 keksz kerüljön csak, és 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt meg kell sütni. A sütőben a tészta felveszi a kekszformát, és szépen megrepedezik. Én a tepsiben szoktam kihűteni, mert amikor kiveszem a sütőből a keksz nagyon puha, de amikor kihűlt ropogós lesz a közepe a belseje pedig durván kakaós.
A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a kakaót. Közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 20 percig süjüki. (A tepsi mér...
Elkészítési idő:◾️Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. ◾️A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot/édesítőt és...
Elkészítési idő: 90 percA cukrot a tojással jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőport és a lisztet. 15-20 percig, 200 °C-on sütjük. A mennyiség egyenes arányban változik.
Elkészítési idő:A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A cukrot hozzáadjuk, majd kanalanként a vizet is, de közben folyamatosan verjük a habot. Egy másik edényben a tojássárgáj...
Elkészítési idő: